'Krijgsmacht- pastor moet meer aan ethiek doen'

TILBURG (ANP) - Geestelijke verzorgers in de krijgsmacht moeten meer aandacht besteden aan ethische thema's die met het werk van militairen zijn verbonden. Ethische commissies zoals die in ziekenhuizen bestaan, zouden daarbij als voorbeeld kunnen dienen.

Dat zei de r.-k. theoloog prof.dr. Fred van Iersel vrijdag bij het aanvaarden van de leerstoel Vraagstukken geestelijke verzorging bij de krijgsmacht aan de Theologische Faculteit Tilburg. Omdat in het leger, net als in ziekenhuizen, “ethisch omstreden handelingen worden verricht”, is het de taak van geestelijke verzorgers om militairen “een levensbeschouwelijk perspectief op zinvragen” te bieden.

De militair heeft volgens Van Iersel te maken met persoonlijke vragen rond het geweld waarvan hij getuige of slachtoffer is. “Het ondergaan van geweld als getuige of als slachtoffer kan mensen dwingen tot een balans omtrent het menselijk leven in het algemeen of omtrent hun biografie in het bijzonder.” Behalve met zulke vragen confronteert de krijgsmacht de militair ook met kwesties rond vrijheid van meningsuiting en vrijheid van handelen.

Bij zijn pleidooi voor een “ethische cultuur” in de krijgsmacht laat Van Iersel zich leiden door Erasmus, die de waardigheid van de menselijke persoon als beeld van God benadrukt. “De relevantie hiervan voor de krijgsmacht is evident: zoals in deze eeuw met name de holocaust heeft bewezen, pleegt men reeds geweld, wanneer men mensen niet de waardigheid van de menselijke persoon toekent.”

Van Iersel constateert dat in deze tijd van secularisatie een neutrale ethiek steeds meer de plaats van godsdienst en levensovertuiging in lijkt te nemen. Maar “alleen vanuit het perspectief van godsdienst en levensovertuiging kunnen ethische oriëntaties bevredigend gefundeerd worden”, waarschuwt hij. In de praktijk is het belang van zo'n optiek volgens hem dat die de militair zicht geeft op “een leven voorbij aan het geweld”.

“Immers, geweld gaat gepaard met chaos en contradicties. (...) Religie biedt ook en juist mensen die verstrikt zijn geraakt in schuld, een perspectief op verzoening met zichzelf, met het slachtoffer en vooral: met de rechtvaardige en barmhartige God.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden