Krijg je dáár een burn-out van!

WILLEM PEKELDER

Je denkt: dat telefoontje jas ik er nog wel even door voor die burn-out-avond. En een patatje met mayo prop ik er ook nog wel in. En een zen-meditatie natuurlijk. Altijd goed tegen de stress. Om kwart voor acht de deur uit, acht uur 'burn-out'. Moet lukken.

Niet dus. Al voor debatcentrum Arminius is het een drukte van jewelste. Overal fietsen. Tegen palen, tegen hekken, tegen bomen. Waar laten we ons rijwiel? Tippel-tippel-tippel, helemaal naar de Witte de Withstraat. Daar is nog net één boom vrij.

IJlings terug naar Arminius. Opstoppingen voor de deur. "Papieren tickets hier!", roept een meisje met overslaande stem. "Bingo!", gil ik zwaaiend met mijn ticket naar het burn-out-loket.

Kop koffie. Rij aan het buffet. Plaatsje zoeken in de zaal. Zit helemaal vol met jongeren. Alleen op rij twee is nog een stoel over. In draf eropaf. "Hebbes!", hijg ik, terwijl ik neerplof. Ziezo, laat die burn-out-avond maar beginnen.

Het podium wordt besprongen door twee actrices in druk beprint huispak. Ze schreeuwen: "Ik wil geen studie, geen carrière, geen Facebook, geen cookies en ook geen partner!" Wild rennen ze heen en weer om tot slot in huilen uit te barsten. Zo ziet een burn-out er dus uit: tranen in tijgerprint. Brrr!

De zaal stroomt nog steeds vol met jonge 'burn-outers'. Sommigen spoeden zich naar de galerij voor een staanplaats. Anderen laten zich moedeloos op de grond zakken. We zijn nu helemaal ingebouwd. Direct voor ons rij één, achter ons de hete adem van rij drie en links de grondzitters. Schouder aan schouder tegen de stress!

Presentator Geert Maarse, gehuld in nerveus gesneden pak, vraagt: wie kent iemand met een burn-out? Net als je je vinger wilt opsteken, is een e-maillijst in aantocht. Die gaat natuurlijk voor, want je wilt op de hoogte blijven van alle vormen van stress. Dan is er een mededeling: meneer M. de Zwart (of De Swart, dat kan natuurlijk ook) is z'n pinpas verloren.

20.15 uur, eindelijk, de informatie-avond begint. "Als je een burn-out hebt ben je moe, heel, heel moe", vertelt gz-psycholoog Ton Wintels. Even verzitten in die krapte. Oh jee, met voet koffiemok omver gestoten. Rinkeldekinkel. Wintels: "We spreken liever niet over een burn-out, maar over een gedifferentieerde...." Rest niet verstaan. Kwam het door een uitvallende microfoon of door het geroezemoes van het barpersoneel?

"Miljoen Nederlanders hebben een burn-out, van wie een groot deel jongeren", weet de presentator. Beng! Nu kwakt er achter ons een smartphone op de vloer. Cultuurfilosoof Maarten Coolen: "Het punt is dat je tegenwoordig een biografie over jezelf moet hebben die nooit ophoudt."

Presentator: "Is daar iets aan te doen?" Coolen: "Nee."

Dan is het tijd voor vragen uit de zaal. Om gedrang bij het podium te voorkomen stelt presentator Maarse voor dat de galerij-jongeren hun vragen op een A-viertje zetten om dat vervolgens als vliegtuigje naar de deskundigen te werpen. Iemand wil weten: "Ligt er een opdracht voor het onderwijs?" Coolen: "Nee."

21.45 uur stipt: einde 'burn-out'. Maar gelukkig, er komt nog meer. Maarse: "15 november de quarterlife-crisis!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden