Kri: Opmerking Duisenberg 'antisemitisch'

AMSTERDAM - De Katholieke raad voor Israël (Kri) toont zich geschokt door de ,,antisemitische uitingen'' in het debat over het Midden-Oosten-conflict. De raad, een adviesorgaan van de Nederlandse bisschoppen, noemt met name de impliciete verwijzing van Gretta Duisenberg naar de moord op zes miljoen Joden in de Tweede Wereldoorlog.

De echtgenote van de president van de Europese Centrale Bank zei maandag lachend tegen een radioverslaggever dat ze zes miljoen handtekeningen wil ophalen voor haar pro-Palestijnse actie Stop de bezetting.

De Joodse advocaat mr. A. Moszkowicz heeft donderdag namens enkele leden van de Joodse gemeenschap een aanklacht tegen Gretta Duisenberg ingediend. Zij heeft zich volgens de advocaat bewust schuldig gemaakt aan belediging en discriminatie van Joden. Binnen Joodse kringen in ons land is grote opschudding ontstaan over de uitspraak van mevrouw Duisenberg.

De Initiatiefgroep Stop de Bezetting ontkende in een reactie dat Gretta Duisenberg met het noemen van het getal van zes miljoen heeft verwezen naar het aantal vermoorde Joden in de Tweede Wereldoorlog. ,,De bewering dat zij met het uitspreken van het getal zes miljoen heeft willen aanzetten tot haat tegen Joden is kwaadaardig en lasterlijk'', aldus de initiatiefgroep.

Tegenstanders van de beweging proberen met ,,relletjes, roddels en ruzie'' de initiatiefgroep, mevrouw Duisenberg ,,en daarmee ook duizenden Nederlanders'' in een kwaad daglicht te stellen, aldus de verklaring van 'Stop de Bezetting'.

De Kri signaleert daarentegen ,,een verontrustende toename van antisemitische uitingen in demonstraties en debatten over het Midden-Oosten''. De betrokkenheid van velen bij het conflict, ,,waarbij sommigen menen openlijk positie te moeten kiezen in een strijd tussen twee rechten'', dient naar de mening van de raad op zich te worden gerespecteerd.

Daarbij moet men echter elementaire uitgangspunten als eerlijkheid, waardigheid en fatsoen in acht nemen. Die worden volgens de Kri overschreden zodra Joden en jodendom in denigrerende en kwetsende bewoordingen ter sprake komen. Behalve de uitspraak van mevrouw Duisenberg doelt de Kri onder meer op demonstrerende Marokkaanse jongeren die 'Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas' riepen.

Ook het bestaansrecht van Israël als zionistische staat kan in dit debat nimmer ter discussie staan, schrijft de raad in zijn verklaring. Dat recht hangt direct samen met de discussies over het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen en de fysieke gevolgen daarvan. De raad roept eenieder op dit debat niet uit de weg te gaan, ,,maar het recht van de een niet uit te spelen tegen het recht van de ander''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden