KRI: 50 jaar dialogeren met joden

AMSTERDAM - De Katholieke raad voor Israël (KRI), het kerkelijk adviesorgaan van de Nederlandse bisschoppen met betrekking tot het jodendom, viert zijn 50-jarig bestaan.

Van onze redactie religie & filosofie

Morgen zijn er een receptie en lezingen door de Rotterdamse bisschop A.H. van Luyn, referent voor de relatie met het jodendom, en Lou Evers, vice-voorzitter van het Ojec, orgaan voor de dialoog tussen christenen en joden. Maandag is er een symposium over 'De katholieke kerk en de shoa, het betwiste dossier van Pius XII'.

Overigens is de echte jubileumdatum al verstreken, want de KRI werd op 27 juni 1951 opgericht. Als onderdeel van de op oecumene gerichte Sint Willibrord Vereniging. Het idee kwam van een groep in het jodendom geïnteresseerde katholieken, uitzonderingen in die tijd. Eerste voorzitter werd de president van het Apeldoorns klein-seminarie, mgr Toon van Ramselaar, een man die als geen ander binnen de rk gemeenschap bijdroeg tot begrip voor en contacten met het jodendom. Hij leidde de KRI tot 1972 toen de Amsterdamse deken Jozef Keet hem opvolgde. Thans is Hein van Ogtrop, plebaan van de Haarlemse nieuwe Sint Bavo, voorzitter.

Hoe moeizaam dat lange tijd ging blijkt onder andere uit de opvallende terughoudendheid waarmee het, voor het overige zo daadkrachtige, Pastoraal Concilie (1966-'70) het vraagstuk van de contacten met het jodendom behandelde. Sommigen vonden dat het rapport van een daartoe ingestelde commissie (bijna allemaal KRI-leden) te zeer uit was op ,,rehabilitatie van de joden in ons christelijk denken''.

Wat de Katholieke Raad betreft, die heeft zich binnen de rk geloofsgemeenschap ontwikkeld tot invloedrijk adviesorgaan, pressiegroep en centrum van voorlichting inzake het jodendom. Naast theologische zaken schroomde de KRI niet politieke vraagstukken al vroeg aan de orde te stellen, zoals de formele erkenning van de staat Israël door het Vaticaan. Ook in kwesties als de heiligverklaring van de katholiek geworden jodin Edith Stein, de bouw van een klooster in Auschwitz en de Vaticaanse holocaustverklaring werd stelling genomen.

Daarnaast probeert men via concrete projecten de basis een beter begrip bij te brengen van het joodse denken en doen. Een moeizaam proces waarvan KRI-studiesecretaris Eric Ottenheijm in 1998 tegen Trouw zei: ,,Veel katholieken kennen het jodendom nog altijd nauwelijks.'' Hetzelfde kan gezegd worden van Polen. Reden waarom de KRI in 1996 Poolse rk studenten uitnodigde kennis te maken met het Nederlandse jodendom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden