Krenn bungelt maar niet zo lang meer

AMSTERDAM - Blijft hij of niet? De Oostenrijkse bisschop Krenn van Sankt Pölten houdt niet alleen zijn Oostenrijkse gelovigen in spanning, maar ook het Vaticaan. Dat moet de knoop doorhakken. Lang kan de onzekerheid niet meer duren.

Deze zomer kwamen seksschandalen aan het licht in het priesterseminarie van St. Pölten. Meer dan tien jaar waren er onoirbare verhoudingen geweest, duizenden kinderpornofoto's stonden op privé- en seminariecomputers. De rector en de vice-rector moesten vertrekken toen bleek dat ze affaires met seminaristen hadden gehad.

Het Vaticaan, in vroeger jaren laks in dergelijke zaken zoals bleek in de Verenigde Staten, trad doortastend op: het seminarie ging meteen dicht.

De uiterst conservatieve Kurt Krenn was niet betrokken bij de schandalen, maar wel als bisschop verantwoordelijk. Hij vond de ophef een storm in een glas water. Wat verbeteringen en de zaak was geregeld, vond hij. Belangrijke Oostenrijkse geestelijken zagen dat anders, maar Krenn bleef aan.

De vaak hoekig formulerende Oostenrijker kreeg een spreekverbod en moest naar Rome komen. Het persbureau Kathpress vernam uit 'kerkelijke bronnen' dat er flinke druk op hem was uitgeoefend om op te stappen, 'om gezondheidsredenen'. Krenns woordvoerder ontkende de Vaticaanse druk en zei dat de bisschop niet van zins was ontslag te nemen.

Krenn liet, ondanks het opgelegde zwijgen, weten dat hem onrecht was aangedaan. ,,Onze lieve Heer werd ook slecht behandeld'', zei hij tegen het blad Die ganze Woche. Hij had het gevoel dat hem een dolk in de rug was gestoken.

De bisschop meldde dat slechts de paus zelf hem kon verwijderen uit St. Pölten. Dat is nog niet gebeurd - en de tijd dringt. Eind vorige week werd bekendgemaakt dat op 3 oktober Keizer Karel I wordt zaligverklaard. Bisschop Krenn is voorzitter van de Keizer Karel-gebedsliga, de organisatie die de zaligverklaring heeft bepleit van Oostenrijks laatste keizer.

Over twee weken staat paus Johannes Paulus II op het Sint-Pietersplein voor de feestelijke mis achter het altaar. Krenn wil graag mét de paus de mis opdragen, een wens die al is ingewilligd. Als Krenn niet ontslagen wordt, zal de aandacht bij de zaligverklaring niet naar Karel I, maar naar Krenn gaan. Naar verwachting beslist Rome daarom snel in 'de zaak Krenn'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden