Krekels als griezelattractie. Is dat zielig?

Krekels in kooien op een markt in Bejing. Beeld REUTERS
Krekels in kooien op een markt in Bejing.Beeld REUTERS

Hebben insecten ook rechten? Over die vraag woedt een debat, nu een spookhuis in de Leidsche Rijn 1200 krekels wil inzetten om het bezoek extra griezelig te maken.

Leonie Breebaart

De insecten worden in een glazen bak gezet. De Utrechtse Partij voor de Dieren maakt zich zorgen. “Het valt niet uit te sluiten dat de krekels misschien eigen wensen hebben”, zegt woordvoerder Saskia Oskam. Bovendien is niet duidelijk wat er met de krekels gebeurt als spookhuis Halloween Nightmares, dat vrijdag open gaat, na drie maanden weer sluit. Worden de krekels dan gedood? Dat hoopt de Partij van de Dieren te voorkomen.

Het liefst had de Partij voor de Dieren het hele plan verboden. Maar via de gemeente gaat dat niet, omdat over de behandeling van insecten geen wetgeving bestaat. “Wij vinden dat dit niet kan. Insecten zijn ook dieren en die hebben ook gevoel,” liet Saskia Oskam weten in het Algemeen Dagblad. Maar hoeveel gevoel hebben insecten eigenlijk, vergeleken met bijvoorbeeld kuikens of konijnen?

"Insecten hebben zeker minder gevoel dan bijvoorbeeld konijnen", zegt Bernice Bovenkerk, dierethica in Wageningen en gespecialiseerd in ethiek ten opzichte van insecten. "Maar tegelijk is het heel moeilijk te meten hoeveel – zelfs bij vissen valt dat nog niet mee, en dat zijn gewervelde dieren. Dat dieren pijn ervaren wil bovendien nog niet zeggen dat ze eraan lijden zoals wij. Tegelijk gaat het in dit debat ook niet alleen om welzijn. Van insecten, van bijen bijvoorbeeld, is duidelijk aangetoond dat ze doelmatig gedrag vertonen: dat ze iets 'willen'. Dat bedoelt de Partij voor de Dieren met eigen wensen."

Dieren als decoratie

"Wat mijzelf vooral stoort aan het plan", zegt Bovenkerk "is dat de inzet van dieren hier zo triviaal is. Dat is misschien ook wat de Partij van de Dieren tegenstaat. Je hóeft die krekels tenslotte niet uit hun natuurlijke omgeving te halen en in een bak te zetten. Dieren worden hier gebruikt als dingen, als decoratie.”

Bij gebrek aan wetgeving staat de Utrechtse Partij voor de Dieren intussen niets anders te doen dan te onderhandelen met de manager van het spookhuis, René van Os. Die zegt dat Halloween Nightmares, onderdeel van winkelcentrum The Wall, wel degelijk rekening houdt met de krekels. “De insecten zitten achter glas, in een terrarium, en worden goed verzorgd. Ze krijgen genoeg eten en drinken en de bezoekers kunnen er niet bij.” Maar Saskia Oskam is bang dat mensen tegen het glas gaan tikken. Het liefst zou ze zien dat de krekels helemaal niet gebruikt worden.

Overleg met de spookhuis-manager heeft in elk geval opgeleverd dat er een extra bak om de insecten heen gezet gaat worden en dat de krekels niet blootgesteld worden aan fel licht. "Hoeveel last ze daarvan hebben, weet ik niet", zegt Bernice Bovenkerk, "maar er zijn andere argumenten om tegen het plan te protesteren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden