Kreeft van de barbecue

Ingrediënten (voor 4 personen):
4 kreeften (600 gram per stuk), klein beetje zout, olijfolie, 1 ui, 1 teentje knoflook, stukje gemberwortel (3 cm), 2 tomaten, 1 rode peper, 200 ml kokosmelk, 1 limoen, 1 handvol korianderblaadjes, 2 eetlepels olie.

Over zo'n beetje elk denkbaar dier is wel een kookboek verschenen, maar een receptenboek over de kreeft ontbrak tot dusver. Ter gelegenheid van de recente opening van het kreeftenseizoen is een fors boek verschenen met een juten kaft: 'De Oosterscheldekreeft', door Ronald Timmermans en Remko Kraaijeveld.

Het boek is een lofzang op de Oosterscheldekreeft, die, zo beweren de kenners, de meest verfijnde is van alle kreeften. Foto's en verhalen geven een beeld van de geschiedenis van de kreeftenvisserij en de schrijvers rekenen af met kleine en grote misverstanden, zoals over het levend bereiden.

De prijs (49 euro) doet vermoeden dat het boek vooral als relatiegeschenk dienst zal doen. Bovendien is het door het formaat (28 bij 32 centimeter) geen handig boek om op het aanrecht te leggen tijdens het koken. Het bevat wel een reeks aan kooktips en recepten van Zeeuwse topchefs. Die zijn mooi, maar niet makkelijk uit te voeren. Het boek inspireerde me wel tot deze eenvoudige variant:

Snijd de ui fijn en pers het teentje knoflook fijn. Hak het stukje gemberwortel zo fijn mogelijk. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Verwijder van de rode peper de zaadjes en snijd de peper klein. Snijd de limoen in partjes.

Verhit de olie in een wok en fruit hierin ui, knoflook en gember op een niet te hoog vuur licht aan. Voeg de tomaten en rode peper toe en bak ze een minuutje mee. Voeg de kokosmelk toe en breng aan de kook. Laat de saus vijf minuten zachtjes koken. Roer de korianderblaadjes door de saus.

Verhit een barbecue of grill. Snijd de kreeft door van kop tot staart, verwijder de ellebogen en de scharen en haal de scharen van de ellebogen. Maak de kop los van het staartstuk. Haal de delen van de kreeft door de olijfolie en leg ze met het pantser naar beneden op de barbecue.

Als de schalen rood verkleuren de delen omdraaien op de vleeskant en deze ongeveer één minuut roosteren. Haal de kreeften van de barbecue en bestrooi met een klein beetje zout.

Serveer de saus bij de kreeft en geef er voor ieder een kommetje rijst bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden