Kredietstatus Spanje een stap verlaagd

amsterdam – - De problemen voor de Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero stapelen zich op. De economie groeit minder dan verwacht, zo moest de regering gisteren melden. Gesprekken met de vakbonden over hervorming van de arbeidsmarkt zijn stukgelopen en als klap op de vuurpijl verlaagde kredietbeoordelaar Fitch Ratings gisteren de status van Spanje met een stap van AAA naar AA plus.

De verlaging door de kredietbeoordelaar is een teken dat de financiële wereld minder geloof hecht aan de plannen van Zapatero. Die ziet zich aan de ene kant genoodzaakt de economie, met een dramatisch hoge werkloosheid van 20 procent, aan de praat te houden en anderzijds het begrotingstekort door bezuinigingen, ter waarde van 15 miljard euro voor dit en volgend jaar, terug te dringen.

Fitch Ratings vreest dat de pogingen de schuldenlast te verkleinen ten koste gaan van het economisch herstel. Dat vertraagde herstel leidt tot lagere overheidsinkomsten en dus tot minder ruimte om schulden af te betalen.

Daarbij kampt Spanje met een ineengestorte onroerend goed markt. Het land lijkt in een proces te zijn beland dat vergelijkbaar is met waarin Griekenland verkeert, zij het dat Spanje over een aanzienlijk gezondere economie beschikt.

De Spaanse regering denkt dat de economie in 2012 met 2,5 procent groeit, terwijl eerder 2,9 was voorspeld. Voor 2013 is de raming van 3,1 procent naar 2,7 gebracht. En die voorspellingen worden door zowel analisten als het IMF als te optimistisch beoordeeld. Aan deze nieuwe cijfers ging deze week al een verlaging voor 2011 – van 1,8 procent groei naar 1,3 – vooraf.

Tot overmaat van ramp stevent de regering ook af op een botsing met de vakbonden. De regering is er niet in geslaagd met de bonden tot overeenstemming te komen over de hervorming van de arbeidsmarkt, met name over de kosten van ontslag. De bonden dreigen met een algemene staking. Eerder is al gedreigd met een staking van ambtenaren in verband met de bevriezing van hun salarissen. De regering op haar beurt zegt niet voor druk van de bonden te willen wijken en denkt de hervorming desnoods zonder de medewerking van de bonden door het parlement te drukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden