Krappere norm levert gratis predikanten op

AMSTERDAM - De protestantse kerken hebben 62 dominees gratis in dienst. Dat is, gemeten naar een nieuwe norm van de vakbond voor predikanten, de totale hoeveelheid overwerk die verricht wordt door deeltijdpredikanten.

Dit is een van de uitkomsten van een enquête door onderzoeksbureau Kaski onder alle 640 deeltijdpredikanten van de Protestantse Kerk in Nederland, de Vrije Evangelische Gemeenten, de Remonstrantse en de Doopsgezinde Broederschap.

Onderzoeker Gert de Jong enquêteerde hen op verzoek van de Bond van Nederlandse Predikanten, die 3700 leden heeft.

De deeltijddominee zou, aldus De Jongs rapport, in zijn vrije tijd andere ervaringen kunnen opdoen, uitrusten, ideeën uitbroeden. Maar daar komt het in de praktijk vaak niet van. Uit literatuuronderzoek blijkt dat de vrije tijd een 'reservetank' is 'voor als het werk niet af komt'. ,,Het privé-leven is iets dat bewaakt moet worden en niet iets dat vruchtbaar kan worden ingezet.''

De Bond van Nederlandse Predikanten heeft een 'normjaartaak' voorgesteld van 1680 uur -een 40-urige werkweek. De oude, nog geldende norm is ongeveer 47 uur, zegt een woordvoerder van de Bond. ,,Een gereformeerde dominee moet 40 uur werken, plus zes uur verplicht vrijwilligerswerk in de kerk. Dat is niet meer van deze tijd.'' De Bond wil een nieuwe norm die lijkt op die binnen het onderwijs.

De deeltijddominee overschrijdt de nieuwe norm. Het aantal door parttimepredikanten te veel gewerkte uren is goed voor 62 normjaartaken. De Nederlandse protestantse kerken hebben veel waar voor weinig geld: 62 gratis voltijdsdominees.

De oorzaak voor de overschrijding van de norm zoekt De Jong in het domineeswerk zelf. Een predikant weet 'niet goed wat van hem verwacht wordt', doel en taakomschrijving ontbreken vaak, 'de omstandigheden' regeren. ,,Dat maakt dat het werk versnipperd en nooit af is.''

Uit het Kaski-onderzoek, dat op 10 november openbaar wordt, blijkt dat één op de vijf parttime-predikanten het ambt eraan zou willen geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden