Krappe meerderheid geeft geen geld aan Afrika
Een krappe meerderheid van de Nederlanders gaat geen geld geven voor de slachtoffers van de hongersnood in de Hoorn van Afrika. De belangrijkste redenen: twijfel of het geld goed terechtkomt en mensen kunnen het geld niet missen.
Dit blijkt uit een steekproef van onderzoeksbureau Motivaction, die vrijdag is gepubliceerd. Het bureau deed vorige week onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders via zijn onlinerespondentenpanel, in opdracht van het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking (NCDO).
Uit de meting blijkt verder dat Nederlanders goed op de hoogte zijn van de situatie in het land, dat geteisterd wordt door extreme droogte. Een op de zes Nederlanders heeft tot nu toe geld gegeven via Giro 555.
Zondag loopt de actieweek 'Week voor de Hoorn' af, die de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben georganiseerd.
De SP dringt erop aan dat het kabinet-Rutte alsnog de giften van particulieren op Giro 555 verdubbelt. Bij eerdere inzamelingen, zoals voor Haïti begin vorig jaar, is dat gebeurd, maar staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft zo'n verdubbeling bij de actie voor de Hoorn van Afrika tot nu toe afgewezen. Vandaag staat de teller bij Giro 555 op 18 miljoen euro. Knapen heeft al wel 15 miljoen euro voor hulp bij het bestrijden van de ramp toegezegd.
Turkije wil dat de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) een spoedvergadering houdt over de hongersnood in Somalië en de gevolgen daarvan voor de buurlanden. ,,Wij willen tegemoetkomen aan de behoeften van onze Afrikaanse broeders in de (vasten)maand ramadan'', zei minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu tegen verslaggevers. Hij heeft het verzoek gedeponeerd bij secretaris-generaal Ekmeleddin Ihsanoglu van de OPI. Daar zijn 57 islamitische staten bij aangesloten. Tot nu toe hult de moslimwereld zich grotendeels in zwijgen over de ramp die zich in de Hoorn van Afrika voltrekt.
Voor de hulp in Somalische regio's waar nog een ,,zekere mate van veiligheid en goed bestuur'' bestaat, heeft de Europese Unie 175 miljoen euro extra uitgetrokken. De bijdrage is bedoeld voor bestuur, onderwijs en voedselproductie.
In Somalië zelf kwamen vandaag zeker tien mensen om het leven toen een militie het kamp Badbado bij de hoofdstad Mogadishu aanviel en daar hulpgoederen roofde. Ongeveer 15 mensen raakten gewond, meldden functionarissen en getuigen.
Een chauffeur zei dat de militieleden het vuur openden en de hulpgoederen stalen. Het Wereldvoedselprogramma van de VN had er 300 ton voedsel gebracht voor de duizenden hongerende mensen in het kamp. Eerder op de dag schoten militairen op manschappen uit eigen gelederen die maïs en olie, bedoeld voor vluchtelingen, probeerden te stelen.
Steeds meer mensen ontvluchten Somalië, dat sinds 1991 in een staat van anarchie verkeert. Milities en de extremistische islamitische beweging al-Shabaab hebben een groot deel van het Oost-Afrikaanse land in handen en terroriseren de hongerende bevolking. De regering van Ethiopië heeft een vierde kamp geopend om de groeiende stroom Somaliërs op te vangen. In dat kamp is plaats voor maximaal 15.000 mensen.