Krappe klompen met een hakje

Staat het Vrouwtje van Stavoren werkelijk met grote ontblote borsten over de golven uit te kijken naar haar zeeman? Zijn de houten huisjes in Marken stiekem eigenlijk gewoon van beton? Is de Poort van Sneek echt scheef? En hoe ziet de Nederlandse klederdracht er feitelijk uit? Paars en gelijkend op een baljurk?

Ten gerieve van de fotografen strekt de mooie juffrouw in haar oogverblindende avondcreatie zich nog maar even behaaglijk uit op haar bankje, onder het o zo paarse parasolletje in de klaverweide. Op de achtergrond prijken de tulpen en een paar heuse molens in zoete kleuren. ,,Is dit de originele Hollandse klederdracht?'' Onze gids Liu Jia haalt haar schouders op. ,,Ik weet het ook niet'', zegt ze een beetje verlegen. ,,Ik ben nog nooit in Nederland geweest. Maar denk jij dat het er een beetje op lijkt?''

Welkom in het Holland Pretpark, gevestigd in de buitenwijken van de Chinese toeristenstad Hangzhou. Op zaterdag 24 april werd het geopend. Zonder enige hulp uit Nederland stampte de Chinese zakenman Huang Qiaoling op basis van foto en videomateriaal in nog geen acht maanden een achttien hectare groot Holland Dorp uit de grond. Waar eens een noodlijdende steenfabriek het milieu en de horizon vervuilde, pralen nu rijen trap -, fles - en halsgevels, veel molens en nog veel meer klompen.

De schoorsteen van de voormalige staatsfabriek is omgetoverd tot de Vuurtoren van Huisduinen. En het gat in de grond waar het leem voor de bakstenen werd uitgegraven, vormt nu de 'Holland Zee'. Een reuze echt VOC-schip ligt erin te schitteren. ,,Dit initiatief was voor ons ook een hele verrassing'', zegt Garrie van Pinxteren van het Nederlands Economisch Steunpunt in Hangzhou. ,,We kwamen er pas een paar maanden geleden bij toeval achter. Maar omdat het geheel zonder Nederlandse bemoeienis tot stand is gekomen, hebben ze hun Holland wel naar eigen fantasie kunnen inrichten.''

En dat blijkt: Op de palmbeschaduwde stranden van de 'Holland Zee', wordt door een groepje Wazu, een bijna zwarte culturele minderheid uit de verre zuidelijke provincie Yunnan, gedanst. Een klompendans is het niet geworden. De jongens treden op in lendendoek en met indianenpruik. ,,Het was eerst de bedoeling dat ze een permanentje zouden krijgen, maar daar is blijkbaar toch maar weer van afgezien'', zegt mevrouw van Pinxteren. Voor de Hollandse puritein valt veel te mopperen over dit park. De huizen, molens en bruggetjes zijn van beton, het voedsel is Chinees en de Amsterdammertjes, gemaakt van polyester, vallen al uit elkaar.

Ook de klompen kunnen een gedegen onderzoek niet doorstaan. De kleur is overwegend zacht blauw, ze hebben een hakje en bestaan uit twee delen - de zool is er tegen aan gelijmd. Verder zijn ze te smal om ze echt te kunnen dragen. Maar volgens de verkoopster is dat geen bezwaar. ,,We zeggen er altijd keurig bij dat ze alleen maar voor decoratie zijn hoor'', zegt het meisje, gekleed in een Volendams aandoend schortje.

Lang heeft meneer Huang getwijfeld tussen een kopie van Venetië of Nederland. Waarom uiteindelijk toch voor Nederland is gekozen, wordt niet geheel duidelijk. ,,Holland heeft in Europa de meest hoogstaande cultuur'', zegt de directeur beleefd. Buitenstaanders vermoeden echter dat de kosten het pleit in het voordeel van Holland hebben beslecht.

Venetië nabouwen zou aanmerkelijk duurder zijn uitgevallen. Maar toch is ook dit park niet goedkoop geworden: 45 miljoen gulden heeft het volgens onafhankelijke experts gekost, grotendeels gefinancierd door de Staatsbank. Volgens Huang Qiaoling klopt daar niets van. Twee maal zoveel kostte zijn Holland, zegt hij. Negentig miljoen gulden, voornamelijk bekostigd uit eigen broekzak.

Meneer Huang leidt de Wonderland Maatschappij, het grootste privé-bedrijf op het gebied van toerisme in China. Verderop in Hangzhou bezit deze onderneming het succesvolle Song Dynastie themapark. De winsten daaruit zouden zijn gebruikt voor het opzetten van het Holland Dorp. Meneer Huang maakt zich niet veel zorgen over zijn investeringen. Kaartjes voor het park kosten 17 gulden. De Wonderland Maatschappij is niet alleen afhankelijk van de loketten. De tientallen trap -, hals - en klokgevelhuizen aan de rand van het dorp zijn gewoon te koop. Vanaf 900 gulden per vierkante meter.

Ook de molens hebben een slimme dubbele commerciële functie. Ze zijn ook te huur. ,,Ideaal voor bruidspaartjes. Kan het nog romantischer?'' zegt gids Liu Jia. Toch ziet Garrie van Pinxteren nog wel kansen om de Nederlandse zaak ook hier verder uit te dragen. ,,Een poffertjeskraam'', mijmert ze enthousiast. ,,Dat missen ze. Of stroopwafels? Pannekoeken? Dat kunnen Chinezen best wel eens lekker vinden. Er zijn wel degelijk mogelijkheden het wat Hollandser te maken.''

Van Pinxterens woorden zijn niet aan dovemansoren gericht. Meneer Ma Qimou is toerismedeskundige, ingehuurd door de Wonderland Maatschappij. In zijn lange carrière heeft hij behalve het Song Dynastie themapark ook het in China fameuze mini-Europa toerismepark in de Zuid-Chinese stad Shenzhen helpen opzetten. Een paar maanden geleden adviseerde hij Walt Disney over de mogelijke ontwikkeling van een Chinees Disneyland. ,,De entreeprijs van het Holland Dorp is niet het probleem. De mensen komen heus wel. Maar ik denk ik dat we wel meer kwaliteit kunnen toevoegen. Een Hollandse bakker, een echte klompenmaker, noem maar op. En misschien is het mogelijk een Hollands biermerk het restaurant te laten beheren. Een echte Nederlandse ambiance. Dat is wat we nodig hebben.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden