Krantenuitgever / AD voor Wegener geen succes

Bij regionale krantenuitgever Wegener is het resultaat fors ingezakt. ’Zeer tegengevallen’ zijn vooral de advertentieinkomsten bij het Algemeen Dagblad.

Dit blijkt uit de halfjaarcijfers die Wegener gisteren heeft gepubliceerd. De advertentieinkomsten van de huidige Wegener-kranten, zoals De Gelderlander en Tubantia, bleven de eerste zes maanden van dit jaar stabiel. Die van het Algemeen Dagblad (AD) stortten daarentegen met liefst 18,4 procent in. In deze met regionale katernen verschijnende landelijke krant (hierin gingen vorig jaar september verschillende Wegener-bladen op, zoals Utrechts Nieuwsblad en Haagsche Courant) lieten vooral de lokale en regionale adverteerders het afweten.

Ook met de oplage van het nieuwe AD gaat het beroerd. De inkomsten uit abonnementen vielen bij deze fusiekrant met ruim 9 procent terug, terwijl de overige regionale kranten van Wegener het slechts 0,7 procent slechter deden. Volgens de laatst bekende cijfers bedroeg de totale betaalde oplage van het AD (inclusief losse verkoop en proefabonnementen) over het eerste kwartaal gemiddeld zo’n 465.000 exemplaren per dag.

Wegener is van het nieuwe AD slechts voor 37 procent eigenaar. De resterende 63 procent zijn in bezit van PCM, de uitgever van onder meer NRC, Trouw en de Volkskrant.

Hoewel de zes andere regionale kranten van Wegener het slechts marginaal minder deden, was dit op jaarbasis toch niet gering: een oplagedaling van 3,5 procent. Daarom zet het in Apeldoorn gevestigde concern er nu fors het mes in. Zoals eerder gemeld, gaan de regiotitels over op tabloidformaat. Via centralisatie van afdelingen wordt het personeelsbestand van die titels bovendien met 15 procent ingekrompen.

In deze voor krantenuitgevers turbulente markt sloeg het resultaat van Wegener in het eerste halfjaar om van 30,9 miljoen euro winst naar 4,6 miljoen verlies. Deze rode cijfers blijken overigens in belangrijke mate het gevolg van eenmalige voorzieningen voor reorganisaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden