Krantenbezorger werkt ondanks code rood gewoon door

IJspegels smelten inmiddels en het noorden lijkt het gewone leven vanaf morgen weer op te kunnen pakken Beeld anp
IJspegels smelten inmiddels en het noorden lijkt het gewone leven vanaf morgen weer op te kunnen pakkenBeeld anp

Het dagelijkse leven in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe ligt al drie dagen op zijn gat. Veel scholen blijven dicht en wie ergens heen moet, wordt aangeraden de auto thuis te laten. Toch is er één groep die iedere ochtend dapper de gladheid trotseert: krantenbezorgers. En dat waarderen de abonnees in het noorden van het land.

Tom Scheele

Het was vanwege de gladheid dinsdagochtend niet duidelijk of en hoe laat de kranten bezorgd zouden worden, maar uiteindelijk waren de meeste bezorgers gewoon op tijd; code rood of niet. Op Twitter worden ze dan ook overladen met complimenten. 'Hulde aan de bezorger', luidt het vaak op Twitter. Ook bezorgers van Trouw krijgen bedankjes via het sociale medium.

Veel mensen laten op sociale media weten medelijden te hebben met de krantenbezorgers. Lezers voelen mee met hun bezorger, omdat die de ijzel en de kou moet trotseren om hun krant op tijd in de brievenbus te krijgen. Sommige mensen weten niet eens zeker of hun krant bezorgd is, veel brievenbussen zijn namelijk dichtgevroren door de kou.

Pinguïnloopje
Lucas Schipper, een bezorger uit het Drentse Hoogeveen heeft een wel heel speciale manier gevonden om niet uit te glijden. Op zijn Twitterpagina plaatste hij een foto met daarop drie tips: neem kleine stapjes, zorg dat de punten van je voeten naar buiten wijzen en probeer je zwaartepunt boven je voorstebeen te houden. Waar het op neer komt is dat je loopt als een pinguïn.

Maar ook met het pinguïnloopje was het voor Schipper moeilijk om recht te blijven staan. "Dinsdag gleed ik twee keer uit en vandaag was het nog erger", zei hij tegen RTLnieuws. Hij heeft er buitenom wat blauwe plekken gelukkig niets aan overgehouden. Vanochtend vond hij zelfs een briefje waar 'bedankt voor de goede service' op stond.

IJsvrij
Hoewel er op sommige plekken nog wel ijzel kan ontstaan, is het nu vooral oppassen voor ijs dat van daken en bomen valt, meldt Weerplaza. Door de vorst en regen is er op veel plekken sprake van ijsvorming en wanneer het gaat dooien, kan dit naar beneden vallen. Er zijn tot nu toe nog geen ongelukken gebeurd.

In de provincies Friesland en Drenthe geldt inmiddels geen code rood meer. In Emmen en Assen begint het ijs op de wegen al langzaam te smelten en de verwachting is dat hetzelfde vandaag in de meest noordelijke provincies gaat gebeuren. Ook de basisscholen die vanwege het weer ijsvrij hadden, openen waarschijnlijk morgen weer hun deuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden