Kranten in Schotland euforisch

GLASGOW - Na een lang en massaal voetbalfeest werden de lezers van de Schotse zondagkranten herinnerd aan de fantastische prestatie van hun nationaal voetbalelftal tegen het veel sterker aangeslagen Nederlands team. ,,Nee, u droomt niet'', stelde de Sunday Mail de lezers gerust. ,,Het is echt gebeurd. Schotland heeft Nederland gewoon met 1-0 verslagen.''

Met vette koppen vol woordspelingen bejubelden de kranten de onverwachte zege. ,,Bertiful'', verwees de Sunday Mail naar bondscoach Berti Vogts. ,,Fadtastic'', refereerde de News of the World naar de maker van het enige doelpunt McFadden. ,,Dick is sick'', doelde de Sunday Mirror op de bondscoach van Oranje die ook bij Glasgow Rangers heeft gewerkt.

De teneur was eensluidend. De kinderen van Vogts waren kerels geworden. ,,Bravehearts verrassen glamourboys'', stelde de Sunday Mail. De Nederlanders wisten niet wat het is om vol overgave voor een vaderland te strijden. ,,Ook toen ze aanvielen, prikten ze slechts met een pincetje in de muur van Schotse verdedigers. Het leek wel of ze met fluwelen schoentjes en zachte handschoentjes speelden.''

,,Cruijff, Beatrix, Gullit en Van Gogh, het is echt gebeurd. Jullie jongens hebben verloren van Schotland. Van wie? Ja, van Schotland.'' De Sunday Mirror kon zijn geluk niet op. Een dag eerder had dezelfde krant nog geen enkel vertrouwen in een goede afloop. ,,Ooh God, Ruud is playing'', verzuchtte de tabloid toen over acht kolommen op de voorpagina.

In alle euforie verloren de kranten de realiteit niet uit het oog. ,,Eén stunt is prachtig, maar zou Schotland ook woensdag in Amsterdam overeind blijven? Oranje zal nu toch wel gewaarschuwd zijn. Maar in voetbal is alles mogelijk. Zo bleek zaterdag in Hampden Park maar weer eens. Met heel veel strijdlust en nog meer geluk blijven de gewone Schotten die arrogante Nederlanders misschien wel weer de baas. Dan trekt de luidruchtige Schotse supportersschare komende zomer naar Portugal. De Uefa had misschien graag anders gezien, maar de horeca in de Algarve zal het niet erg vinden''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden