Kranten in Amerika stoppen de persen

Werknemers van The Boston Globe vragen voorbijgangers om steun. Hun krant, die al 137 jaar bestaat, dreigt failliet te gaan. (AP) Beeld AP

De Amerikaanse Democraten willen de noodlijdende kranten helpen. Maar de kans op een reddingsplan lijkt gering.

Het gaat hard in de Amerikaanse krantenwereld. Nadat onlangs al The Rocky Mountain News, The Seattle Post-Intelligencer en de Christian Science Monitor voor het laatst van de drukpers rolden, ligt nu het lot van de 137-jaar oude Boston Globe in de waagschaal.

De krant is eigendom van The New York Times Company, het bedrijf dat ook de gelijknamige krant bezit. Het moederconcern zei zich gisteren op te maken om het faillissement van de Globe aan te vragen. Tenzij de onderhandelingen met de vakbonden alsnog een akkoord opleveren.

The Globe hangt het moederbedrijf als een molensteen om de nek. De krant dreigt het concern in 2009 een verlies van 85 miljoen dollar te bezorgen, veruit de grootste verliespost. Om die reden wil de eigenaar dat alle bedrijfsonderdelen, van de redactie tot de bezorging, 20 miljoen inleveren. Maar dit weekeinde verliep de deadline die het concern had gesteld zonder akkoord.

Alle partijen zeggen dat er iets moet gebeuren. De advertentie-inkomsten lagen in het eerste kwartaal van 2009 31 procent lager dan twee jaar geleden. Veel lezers lopen weg vanwege internet en de crisis. Maar ontslagen liggen moeilijk. Een deel van het personeel heeft een levenslange baangarantie.

Voor Democratisch senator John Kerry, die in 2004 de presidentsverkiezingen verloor, was de crisis reden om actie te ondernemen. Hij houdt later deze week hoorzittingen in de senaatscommissie voor economische zaken over de toekomst van kranten. Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Amerika’s Tweede Kamer, deed onlangs hetzelfde. Hoewel geen enkele krant om een reddingsplan heeft gevraagd, werd daar wel over gesproken. De hoorzittingen leidden niet tot concrete voorstellen.

Zowel Kerry als Pelosi lijken bezig tegenover hun achterban te bewijzen dat ze niet lijdzaam toekijken als hun eigen krant verdwijnt. De Globe is de kwaliteitskrant van Kerry’s staat Massachusetts. De belangrijkste krant in Pelosi’s thuisstad, The San Francisco Chronicle, vecht ook tegen de ondergang.

Senator Benjamin Cardin van Maryland daarentegen diende onlangs wel een wetsvoorstel in om kranten te helpen overleven. Hij richt zich niet op grote concerns, maar op kranten in kleine steden en in dunbevolkte regio’s, die de enige titel in hun verspreidingsgebied zijn. De Democraat wil hen subsidies geven en fondsen laten werven, die de geldgever van de belasting mag aftrekken. Hun advertentie-inkomsten zouden niet meer belast mogen worden. Dit geldt nu al voor de publieke radio en televisie in Amerika. Als instelling van algemeen nut zouden de krant bij verkiezingen geen officiële steunbetuiging aan kandidaten meer mogen geven.

Cardin heeft tot dusver in zijn eigen partij amper bijval gekregen voor zijn plan. Na alle volkswoede over de steun aan Wall Street zijn financiële reddingsoperaties ook daar impopulair.

Conservatief Amerika wil niets van Cardins voorstel weten. Volgens Tim Graham van het rechtse Media Onderzoekscentrum hebben de kranten hun problemen mede aan zichzelf te danken. Hun ’onophoudelijk linkse vooringenomenheid’ zou behoudende lezers wegjagen.

Hij vindt Cardins plan ’uitermate oneerlijk’. Het „zadelt conservatieve belastingbetalers op met nog weer een stapel rekeningen, alleen maar om linkse media te sponsoren die hen en hun helden afkraken”. In die kring laat men geen traan om de ’linkse en arrogante’ Globe. „Moge zijn grafschrift zijn: zelfvoldaanheid is geen goed zakenplan”, sneert een columnist bij de kleine, rechtse concurrent The Boston Herald.

(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden