Krant en partij strijden om Berlijnse Dutschke-straat

Rudi Dutschke is - alweer - onderwerp van een ordinair straatgevecht in hartje Berlijn. De christendemocratische CDU in de wijk Friedrichshain-Kreuzberg haalt sinds twee weken op straat en in winkels handtekeningen op tegen het plan een straat naar deze linkse cult-figuur te vernoemen.

Eric Brassem

Dutschke was in de jaren '60 de leider van de radicale studenten die streden voor de wereldrevolutie, en tegen de oorlog in Vietnam en alles wat kapitalistisch was, de Bild-Zeitung en uitgeverij Axel Springer voorop. Bild antwoordde met krantenkoppen als 'Stop Dutschke'.

Dat dééd een Bild-lezende huisschilder: in 1968 schoot deze Dutschke, 'smerig communistenzwijn' krijtend, door het hoofd. Dutschke overleefde. Maar hij hield aan de aanslag epilepsie over. In 1979 verdronk hij in bad bij een epileptische aanval.

De linkse krant Taz greep in 2004 zijn 25ste sterfdag aan voor een pleidooi om een straat naar Duitse variant op Che Guevara te vernoemen. Niet zomaar een straat moest het wezen, maar de zeer centrale Kochstraat, vernoemd naar een lang vergeten zakenman, op een steenworp afstand van de Bild-redactielokalen. En toevallig ook de straat waarin de Taz-redactie gevestigd is.

Ging het de zieltogende Taz nu om reclame voor zichzelf, of om Dutschke? Hoe dan ook, de ex-communistische PDS in de deelraad pikte het idee gelijk op. De Grünen volgden, mokkend op het cultuur-imperialisme van de PDS: Dutschke is per slot van de Grünen, want hij heeft nog een rolletje gespeeld in de oprichtingsfase van de partij. Toch dubde de linkse raad tot augustus: ooit was immers besloten dat alleen vrouwen in straatnamen zouden worden vernoemd.

Voor Dutschke werd een uitzondering gemaakt. Maar de CDU blijft zich verzetten. ,,Dutschke heeft - ongewild - de bodem gelegd voor het geweld van de 70'er jaren“, betoogde Berlijns CDU-lijsttrekker Friedbert Pflüger.

Zijn partij is onder bewoners een handtekeningenactie begonnen. Als voor augustus vijfduizend wijkbewoners hebben getekend, kan de partij een referendum over de straatnaam-kwestie eisen. Een makkie: vele middenstanders en straatbewoners zien op tegen gedoe met adreswijzigingen en nieuwe visitekaartjes.

Pflüger, die bij de verkiezingen in september de populaire SPD-burgemeester Klaus Wowereit hoopt te verslaan, was de eerste die zijn handtekening zette. Maar die kon gelijk als ongeldig worden geschrapt: hij woont helemaal niet in de wijk.

Volgens de Taz is het de CDU alleen te doen om aandacht voor de verkiezingen. De krant is een tegen-handtekeningenactie begonnen. Daarmee kun je een referendum niet tegenhouden. Maar de naam Taz blijft zo wel lekker in het nieuws.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden