Krant doet vaak geen recht aan sfeer in de wijk

Dagbladen schetsen vaak een negatiever beeld van een probleemwijk dan de bewoners zelf ervaren, zo blijkt uit een onderzoek in Utrecht.

Inwoners van Kanaleneiland en Overvecht in Utrecht herkennen hun wijken niet in berichten in de media. Het gevolg van de beeldvorming is dat ze zich vaak moeten verantwoorden voor hun woonomgeving, zich angstiger voelen dan nodig is, en dat kennissen niet op visite durven komen.

,,Ze denken dat ze worden aangevallen of dat er iets met ze gebeurt. Het is toch een slecht beeld”, zegt Hafida Khaled (25) uit Kanaleneiland. Als de Turks-Nederlandse Naoual Becat (41) tegen iemand in Rotterdam zegt dat ze in Overvecht woont, dan schrikt die zich kapot. ,,Ze denken dat het een of andere gettowijk is.” En dat is niet zo.

Khaled en Becat zijn twee van de 27 bewoners met wie Irene Costera Meijer interviews hield. Verder onderzocht ze de berichtgeving van zes dagbladen in 34 maanden over beide wijken. Aanleiding was haar onderzoek voor hogeschool Windesheim en de VU naar het belang van wijk-televisie, dat vanmiddag gepresenteerd wordt in Utrecht. Het tv-project U in de Wijk is in juli 2009 opgezet door woningcorporatie Mitros, RTV Utrecht en de gemeente Utrecht. Bewoners van Overvecht en Kanaleneiland maken reportages over hun wijk, gesteund door professionals. De kleine en persoonlijke verhalen zijn op Ustad te zien en werpen een ander licht op de wijken.

„Veel bewoners vinden de berichtgeving stigmatiserend. De verslaggeving doet vaak geen recht aan de manier waarop zij wonen en leven. Meestal wordt alleen ingezoomd op problemen. Bewoners hoeven geen goed nieuws-show, maar willen wel realistische verhalen.”

Toen Kanaleneiland in het nieuws kwam vanwege een samenscholingsverbod filmden de cameraploegen in het winkelcentrum, waar enorme hoeveelheden vuilnis stonden. ,,Iedereen denkt: zo wat een rotzooi op Kanaleneiland. Maar het was wel een kwartier voordat de vuilnisman kwam. Het is zo vertekenend wat ze laten zien”, zegt Monique Copier (66) in het onderzoeksrapport.

Landelijke media laten bewoners van deze wijken relatief weinig aan het woord, blijkt uit het onderzoek. Dat geldt zelfs voor de regionale krant AD/Utrechts Nieuwsblad. Teleurstellend, vindt Costera Meijer dat. Verhalen waarin bewoners wel aan het woord komen, zijn positiever van toon, behandelen meer verschillende thema’s en brengen complexer nieuws.

’U in de Wijk’ probeert een realistischer beeld te schetsen, vanuit een betrokken houding. Community journalism, noemt Costera Meijer die vorm van lokale journalistiek. Problematisch is dat wijkjournalisten het lastig vinden kritisch te zijn, vanwege hun sociale band met de wijk. „Na een reportage komen ze iedereen weer tegen in de supermarkt.”

Verschillende burgerjournalistiek-projecten zijn een stille dood gestorven. „De professionals vonden dat het geen ’echt nieuws’ opleverde. Toch is hyperlokaal nieuws belangrijk. Verhalen over de buurt en de mensen vergroten de ’leesbaarheid’ van de wijk, de mate waarin bewoners vertrouwd zijn met hun omgeving en elkaars gewoontes en waarden. En dat bepaalt weer of ze zich thuis voelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden