Krans voor Rembrandt

Vandaag is Rembrandt van Rijn (15 juli 1606) jarig. Of was het gisteren? Bij Ben Walenkamp sloeg de twijfel op het laatste moment toe, toen hij in 2002 het initiatief nam tot een kranslegging op de verjaardag van Rembrandt, bij een buste van de grootste Leidenaar aller tijden.

Nels Fahner

Walenkamp: „We gingen uit van 15 juli, zoals de meeste Rembrandtkenners doen, maar tijdens de vergadering zagen we een kalender hangen, en daarop stond bij 14 juli ’geboortedag Rembrandt’.” De creatieve Walenkamp – overigens ook de grote man achter de beroemde Leidse muurgedichten – was evenwel niet uit het veld geslagen. „Ik dacht: ’s nachts om twaalf uur, de overgang van de 14de naar de 15de, is altijd goed.”

Wat begon met een paar Leidenaars die gemotiveerd genoeg waren om in het holst van de nacht voor hun wereldberoemde stadgenoot op te draven, groeide uit tot een jaarlijks ritueel dat in het Rembrandtjaar 2006 duizenden belangstellenden trok. „De kranslegging werd live op televisie uitgezonden”, herinnert Walenkamp zich. Daarna zakte de zaak weer een beetje in, maar vorig jaar bestond het publiek toch nog uit een paar honderd man.

Het recept is simpel: een half uur van tevoren verzamelen bij het Rembrandt-monument aan de Weddesteeg, nabij de plaats waar Rembrandt geboren werd. Tegen twaalven lopen allen naar de nabijgelegen Witte Singel, waar een buste staat van de schilder, van de hand van beeldhouwer Toon Dupuis (1877-1937). Daar wordt de krans gelegd.

De Rembrandt van Dupuis kijkt in de richting van Den Haag. Walenkamp: „Hij staat strikt genomen de verkeerde kant op, hij zou naar Amsterdam moeten kijken, daar is hij groot geworden.” Het borstbeeld is hoog, en wacht elk jaar geduldig op de krans. „Je moet hem over zijn kop heen wippen.”

Walenkamp legt de krans al vanaf het begin, samen met Tjeerd Scheffer, oud-directeur van VVV Leiden en destijds verantwoordelijk voor de viering van Rembrandt 400. Na het leggen van de krans wordt er kort gesproken door een van de initiatiefnemers. Daarna zoeken de Rembrandtfans de kroeg op voor een glas oude Leidse jenever.

Leiden liet het eren van de grootmeester tot voor kort over aan Amsterdam. De afgelopen jaren lijkt daar verandering in te komen. Rembrandts vierhonderdste geboortejaar werd groots gevierd in 2006. Voor het station Leiden Centraal staat sinds 2005 een kunstwerk te zijner ere, van Jan Wolkers. Drie jaar geleden volgde een Rembrandtmonument van de internationaal bekende kunstenaar Stephan Balkenhol, op het tot Rembrandtplaats omgedoopte Weddesteegplein.

Toch kan Walenkamp geen aandenken in Leiden aan Rembrandt noemen waar hij nu écht iets mee heeft. „Het Prentenkabinet, dat heeft een aantal tekeningen van hem. Misschien is dat wel het mooiste van Rembrandt in Leids bezit.”

Het Amsterdamse Rijksmuseum organiseert vanochtend een Rembrandtontbijt, met haring en wittebrood. Een leuk idee, vindt Walenkamp. Maar wel gejat. „Haring en wittebrood is typisch Leids. Dat hoort niet bij Amsterdam.” Maar ze moeten maar doen wat ze niet laten kunnen. Walenkamp heeft er geen moeite mee, de grootste zoon van Leiden hangt immers overal ter wereld. Wie zou er dan nog klagen. „Rembrandt is van iedereen.”

Wim Boevink is met vakantie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden