Update

Kranen vallen op huizen in Alphen, onzekerheid over gewonden

Beeld anp

Twee bouwkranen en het nieuwe brugdek van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn vanmiddag omgevallen en op enkele panden terecht gekomen. Of en zo ja hoeveel slachtoffers, is niet bekend.

Een man is inmiddels onder het puin vandaan gehaald. Hij heeft last van zijn heup, verder is over zijn toestand niets bekend. Er zat ook een hond bekneld, deze heeft het niet gered, bevestigde de brandweer.

Twee reddingsteams van het Urban Search And Rescue (USAR) met speurhonden hebben een groot deel van de getroffen huizen en winkels doorzocht, maar niemand gevonden. USAR-teams worden normaal gesproken internationaal ingezet bij aardbevingen en andere rampen. De honden zijn gespecialiseerd in het vinden van mensen onder puin.

Over eventuele dodelijke slachtoffers kunnen de reddingsteams niets zeggen. Er zijn geen aanwijzingen dat er mensen zijn overleden, maar het wordt ook niet uitgesloten.

De situatie is ingeschaald als GRIP 3, een afkondiging voor een rampsituatie op gemeentelijke schaal ('Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure'). De GRIP-schaal loopt van 1 tot 5 en geeft een indicatie van de grote van de regio die is getroffen door het incident. Er wordt gewerkt aan een oplossing om de getroffen bewoners op te vangen.

Burgemeester
De burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn zijn "diep geschokt" door het ongeval. "Op dit moment wordt nagegaan hoe ernstig de situatie ter plekke is", schrijft de gemeente op de website.

Loco-burgemeester Kees van Velzen spreekt van een "tragisch ongeval". Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen is vervroegd teruggekeerd van vakantie en is inmiddels ter plekke. Zij wordt bijgepraat over de situatie.

(tekst loopt door onder de foto)

Beeld anp
Beeld anp

Bouwbedrijf
Bouwbedrijf Mourik dat verantwoordelijk is voor de bouw van de Julianabrug in Alphen aan den Rijn is "enorm geschrokken" door het ongeluk. Een woordvoerder van het familiebedrijf spreekt van een zwarte dag. "We zijn bijzonder ontdaan."

Hij laat weten dat het medeleven uit gaat naar alle getroffen mensen. Wat er is gebeurd noemt hij "vreselijk". Medewerkers van Mourik komen terug van vakantie. Voor zover bekend zijn medewerkers van het bouwbedrijf, die vandaag aan het werk waren, ongedeerd gebleven.

Ravage
De twee kranen stonden op een ponton. In hun takels hing het bewegend deel van de Julianabrug die een grondige renovatie onderging. Op beelden die omstanders maakten is te zien hoe het brugdek losraakt waarna de kranen omvallen en op huizen en winkels langs de kant vallen.

De kranen vielen om in de richting van de Hooftstraat. Er zouden zeker twee winkels zijn verwoest: een verfwinkel en een pandjeshuis.

'Ongelofelijke klap'
Een ooggetuige spreekt op Radio 1 van een "ongelofelijke klap en een verschrikkelijk gezicht". De man was net zijn boot aan het aanleggen toen hij het brugdek dat aan een kraan hing een rare beweging zag maken. "Ik zag het brugdek vallen en de kraan er vol achteraan gaan."

Volgens de ooggetuige was het meteen hectisch in Alphen aan den Rijn. "Elke politie-, brandweer- en ziekenauto in de regio leek zo'n beetje aanwezig." Hij zag ook twee traumahelikopters overkomen.
"Het is een behoorlijk drama. Als het twintig gewonden zijn, valt het me eerlijk gezegd nog mee, na wat ik gezien heb."

Renovatie
De Julianabrug werd sinds november vorig jaar gerenoveerd. Vandaag zou het brugdek weer op zijn plek worden gehesen, waarna de renovatie zijn laatste fase in kon gaan.

Bekijk hieronder beelden van het ongeval. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden