Kramers piekpower is hoger dan ooit

Sven Kramer Beeld ANP
Sven KramerBeeld ANP

In dit olympische seizoen wil Sven Kramer nieuwe medailles toevoegen aan zijn collectie, vooral die ontbrekende gouden op de tien kilometer. De vooruitzichten zijn goed.

Kick Hommes

Dat Sven Kramer zich nog steeds verbetert, verbaast hem zelf ook. Maar het blijkt toch echt uit zijn testen: het duurvermogen is beter, de 'piekpower' is hoger.

Olympisch jaar

En dus vertelt Kramer (31) aan het begin van zijn olympische jaar tevreden over zijn vorm, op zijn eerste en enige grote persgesprek van het jaar. Plaats van handeling: het Zuid-Duitse Inzell, de zeer geliefde trainingsplaats voor vrijwel alle schaatsers. Het is er goed fietsen, het is er snel schaatsen. En het is er rustig praten, in een café in het midden van het dorp. Een waterglas draait rondjes in zijn handen, hij pulkt wat aan een veter.

De afgelopen vier jaar is hij sterker geworden, vertelt hij. Na Sotsji 2014 was hij 'algeheel af', het gevolg van twee operaties aan de luchtwegen. Maar daarna kende hij in alle jaren weinig onderbrekingen, en dat hielp. Hij is weinig ziek geweest, heeft weinig blessures gehad en ook een gebroken sleutelbeen eind april bracht hem niet van de wijs. Bovendien komt met de jaren de ervaring en de routine. "Dat kan een gevaar zijn, automatismen. Maar zo voel ik het niet."

Race-strategie

Hij heeft de afgelopen jaren harder getraind, en meer getraind. De balans, daarin zit de winst. Niet elke keer zichzelf 'binnenstebuiten keren'. En zijn race-strategie is anders. Hij kan nu beter zijn kracht benutten, zegt hij. Hij ligt niet meer wakker van een opening die twee tienden te langzaam is. "Op zo'n manier kost het ook minder energie. Als je er meteen vol in ramt, ja, dan loop je helemaal leeg en wordt die vijf of tien kilometer er slechter van."

Tuurlijk heeft hij wel ergens last, dat zal altijd blijven. De rug, dat blijft het heikele punt. Zoals het dat ook was op de vorige olympische tien kilometer in Sotsji, waar hij tweede werd achter Jorrit Bergsma.

Drie medailles

En ook deze Spelen gaan uiteraard om de tien kilometer, om die ontbrekende gouden medaille. Hij weet dat de druk er gaat zijn, hij spot er zelf een beetje mee. En als hij het zelf niet doet, doen anderen (lees: teamgenoten) het wel. "Als je daar niet zo mee omgaat, heb je een zwaar leven hoor."

Drie medailles is misschien wel een reëel streven, zegt hij. De vijf kilometer is uiteraard ook een doel en in de training voor de ploegenachtervolging steekt hij nu veel tijd. De 1500 meter liep vorig jaar goed, voor de Spelen wil hij daar nog geen ja of nee op plakken. "Het is moeilijk alle ballen in de lucht te houden. Het lukt steeds beter, het zou kunnen, maar het is nu te vroeg daar een beslissing over te nemen."

12.38,89

Controlfreak Kramer (grappend: 'klein beetje maar') geniet van plannen. Vooraf bedenken hoe hij zijn seizoen gaat indelen. Dus weet hij exact wat hij de nog 126 dagen tot de Spelen gaat doen. Én hoe hij bijvoorbeeld die tien kilometer wil rijden.

Dat 'hoe' vond hij uit in die ene race in Zuid-Korea, op 11 februari. De tien kilometer op de WK afstanden. Hij reed 12.38,89, iets meer dan twee seconden boven het wereldrecord dat Ted-Jan Bloemen op een hooglandbaan had neergezet. Het was een van de mooiste ritten van zijn carrière. En een van zijn beste, want het was een persoonlijk record.

Die race, dat is wat indeling betreft zo ongeveer het plaatje van hoe het ook moet in februari, op dezelfde baan in Gangneung. Kramer weet waar hij ten opzichte van die race nog tijd kan pakken. Natuurlijk zijn er zaken oncontroleerbaar. Vorm, loting. Maar zoals altijd gaat Kramer uit van maar één ding: zijn eigen plan. In Inzell maakt hij zelfverzekerd een voorspelling: "Als die tien lukt zoals ik wil, rijdt er niemand harder."

Lees ook: Kramer en Wüst zijn nog onmisbaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden