Kramer ziet te weinig opvolgers

KNSB CUP | Ondanks een onrustige voorbereiding excelleerde Sven Kramer op de 5 kilometer. Vervolgens stelde hij de opleiding van jongeren aan de kaak.

De aangeboden beker mineraalwater uit een aangebroken fles wordt afgeslagen, pas als in zijn nabijheid een verzegeld exemplaar wordt aangesproken neemt Sven Kramer (30) het vocht aan. Ook in tijden van gepaste euforie is waakzaamheid geboden.

De gelouterde schaatsprofessional heeft zojuist tijdens de KNSB Cup in Groningen het seizoen naar volle tevredenheid met winst in een uitgebalanceerde 5 kilometer geopend. Een voor hem alternatieve, want door bestuursperikelen verstoorde, voorbereiding heeft geen vat gekregen op zijn sportieve vermogens.

Dat is een nieuwe ervaring voor de rijder die doorgaans slechts energie vrijmaakt voor trainingen en races, en de rest van de wereld buitensluit. "Het is de ander zijn job, ik heb het er even bij moeten doen", zegt hij over zijn vakbondswerk tot vlak voor het openingstoernooi van het seizoen. "En ik moet er ook nog een wedstrijd bij winnen."

De 25-voudige wereldkampioen analyseert in een moeite door de op het laatste moment afgeslagen stakingsdreiging van de rijders en zijn race die hem onder zijn baanrecord bracht dat nog stond van 2007. In dat lang vervlogen topjaar, waaruit nog altijd zijn persoonlijke records op de 5 en 10 kilometer stammen, reed Kramer 6.28,82; gisteren 6.20,40, bijna drie seconden sneller dan de nummer twee Jorrit Bergsma.

Van twee overwinningen in enkele dagen wilde Kramer gisteren niet weten. Hij was vooral blij met het gevoel na zijn rit, waarin hij zijn rondjes makkelijk reed en in de slotfase kon versnellen. Maar met de winst in het gevecht tegen de KNSB, waarin de prijzenpot en de bijdrage voor de jeugdopleiding (deels) werden veiliggesteld, nee, niet echt.

"Dat gevecht heeft slechts verliezers opgeleverd. De bezuinigingen werden ons in maart als dictaat opgelegd, die hadden ook in april opgelost kunnen worden. Nu is dat door hard werken om vijf voor twaalf gebeurd, dat had allemaal niet gehoeven."

Kramer is vooral blij dat de komende twee jaar tot de Olympische Winterspelen niet meer over bezuinigingen wordt gesproken, maar benadrukt dat het belangrijkste nog moet komen, en wel "in opdracht van de ledenraad vanaf maandag. De KNSB moet klaar zijn voor de toekomst. De omgeving verandert, daarin moet de bond mee."

Kramer beperkte zich gisteren tot het sportieve gedeelte, waarvoor hij zich als de Nederlandse kopman mede verantwoordelijk voelt. Hij vreest voor kwaliteitsverlies van het Nederlandse schaatsen na zijn lange regentenperiode. Daarbij windt hij zich op over het na Sotsji opheffen van Jong Oranje, dat hij nog altijd beschouwt als het beste opleidingsinstituut.

Nu wordt talent gespreid opgevangen binnen de over Nederland verspreide Regionale Trainings Centra's (RTC's) en CTO's (Centra voor Topsport & Onderwijs). Allereerst is het voor Kramer onbestaanbaar dat talenten 3000 euro moeten neertellen om tot die selecties toegang te krijgen. Ten tweede worden de talenten in die constructie verspreid, terwijl ze elkaar gezamenlijk binnen één Jong Oranje sterker zouden maken. "Als elk gewest een of twee talenten heeft, is dat niet goed genoeg. In Jong Oranje had je de zes of zeven beste gasten van Nederland kunnen samenbrengen. Ik werd beter van Jong Oranje en maakte daarmee het gewest, waar ik ook trainde, weer beter."

"Voorheen wilden alle Nederlanders allrounder worden. Er werd veel in tijd en omvang geïnvesteerd. Tegenwoordig worden nauwelijks nog uren gemaakt. Alles gaat op kracht en coördinatie, met veel fietsen en skeeleren. Het domme volhouden, dat kennelijk mijn kwaliteit is, zit niet meer in de opvoeding. En ik vind ook dat ze gewoon naar school moeten, zoals ik dat ook deed. Met een onvoldoende mocht ik niet in Jong Oranje trainen."

"Tegenwoordig moet iedereen op zijn zestiende prof worden en wordt te snel de concurrentie gezocht met de commerciële teams. Maar het gaat er niet om dat je in oktober goed rijdt op de KNSB Cup, maar in februari op de WK."

In de huidige situatie wordt het volgens Kramer heel moeilijk om het recordsucces van Sotsji (23 medailles waarvan 8 gouden op de langebaan) te herhalen. "Dat valt nu nog niet zo op omdat die lichting grotendeels nu nog rijdt. Maar als er een paar jaar overheen gaan, dan zul je de negatieve gevolgen ervan zien."

Ronald Mulder wint 500 meter

Schaatser Ronald Mulder heeft vrijdag bij de KNSB Cup in Groningen de 500 meter op zijn naam geschreven. De sprinter van Team Plantina reed in de twaalfde en laatste rit een tijd van 35,25. Vorig jaar zegevierde hij eveneens op deze afstand bij het openingstoernooi van het schaatsseizoen.

Ook Jan Smeekens (35,32) en Nederlands kampioen Kai Verbij (35,39) belandden op het podium. De nummers vier (Daidai Ntab in 35,56) en vijf (Kjeld Nuis in 35,63) plaatsten zich ook voor de eerste vier wereldbekers.

Michel Mulder, olympisch kampioen op deze afstand, greep met de zesde plek, op 0,01 seconde van Nuis, naast een wereldbekerticket. Ook Hein Otterspeer, achtste in 35,66, behoorde tot de verliezers. Koen Verweij (36,80) moest bij zijn rentree op niveau genoegen nemen met de 22e plek.

Michel Mulder (30) wist zich vorig jaar op de 500 meter evenmin te plaatsen voor de eerste vier wereldbekers. Zondag hoopt de tweelingbroer van Ronald Mulder zich op de kilometer alsnog te kwalificeren voor de komende wereldbekertoernooien. "Dit is de realiteit, het is even niet anders. Ik ben de laatste die mag zeuren over 0,01 seconde", doelde Michel Mulder op zijn olympische titel die hij met dezelfde marge (op Smeekens) veroverde. "Het voelt steeds beter, op de trainingen merk ik dat ik op de weg terug ben, maar dan moet je het op zo'n spannend moment als nu wel laten zien. Dat lukte niet helaas, maar ik ga gewoon verder."

Anders dan voorgaande jaren wordt er nog maar één race over 500 meter geschaatst. Hiervoor is gekozen omdat ook bij de WK afstanden en de Spelen voortaan slechts één wedstrijd op deze afstand wordt gereden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden