Kramer wil tot en met Spelen heersen

door John Graat

Na het behalen van de Europese titel werd hij met overmacht wereldkampioen in Heerenveen. Sven Kramer (20) zette een nieuwe standaard in het allroundschaatsen.

Als elfjarig jongetje had hij in het ’Jeugdjournaal’ al verklaard dat hij de beste schaatser van de wereld wilde worden. Negen jaar later wilde hij zijn droom realiseren, op het WK dat voor hem op het juiste moment op de juiste plaats plaatsvond. Het lukte. Op luttele kilometers van zijn ouderlijk huis werd de Fries de jongste Nederlandse wereldkampioen in de geschiedenis. Op het ijs waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht, mocht hij zich in een arreslee laten vervoeren.

Hij had iedereen gelukkig gemaakt in Thialf, ook ijsmeester Beert Boomsma. Onder ideale omstandigheden, met een lage luchtdruk, bezorgde hij de baan op zeeniveau weer eens een wereldrecord. Zijn verwoestende uithaal op de tien kilometer was een sportieve revanche op zichzelf. Zaterdag was hij op de 1500 meter ’niet alert’ geweest. Dat had de spanning niet teruggebracht in het toernooi, maar Kramer is eergevoelig. Hij wilde groots en meeslepend besluiten.

Alleen de klok was op de slotafstand nog zijn tegenstander. Halverwege hield coach Gerard Kemkers hem een briefje voor, waarop ’wereldrecord’ was geschreven. Kramer kon het niet lezen. Ondertussen betoverde hij het stadion. ,,Een ronde of drie voor het einde kreeg ik het door. Ik dacht: nu moet het maar gebeuren ook.” Met 12.49,88 verbeterde hij zijn eigen wereldrecord dat hij vorig jaar op 1200 meter hoogte in Salt Lake City realiseerde.

Zijn overmacht en leeftijd maken de neiging groot om van een nieuw tijdperk te spreken. Zelf doet hij dat zelfverzekerd. Hij is pas twintig jaar. De geschiedenis leert dat het beter is terughoudend te zijn. Falko Zandstra ging hem in 1993 voor als jongste Nederlandse wereldkampioen, maar het Friese natuurtalent kon de torenhoge verwachtingen in zijn korte loopbaan nooit helemaal inlossen. Ook voor Jochem Uytdehaage en Mark Tuitert werd enkele jaren terug nog een heerschappij van jaren voorspeld.

De geschiedenis heeft óók aangetoond dat wereldtitels in postolympische seizoenen geen garanties bieden voor de lange termijn. Sinds twee decennia levert Nederland in het jaar na de Olympische Spelen de wereldkampioen. Kramer komt in het rijtje van Hein Vergeer (1985), Leo Visser (1989), Falko Zandstra (1993), Rintje Ritsma (1995, 1999) en Gianni Romme (2003). Maar niemand was op de daaropvolgende Spelen in staat goud te veroveren.

In postolympische jaren is de buitenlandse concurrentie doorgaans niet op zijn sterkst. Dat gold in Heerenveen voor Fabris, Hedrick en Davis. Het kon geen afbreuk doen aan de prestatie van Kramer. Hij reed een persoonlijk record op de 500 meter, een baanrecord op de vijf kilometer en een wereldrecord op de tien. Het is dit soort enorme progressie dat een jongeling nog kan maken. De ruimte voor verbetering zal kleiner worden. Bovendien is hij vanaf deze winter de prooi waarop wordt gejaagd. En dat is altijd lastig.

Maar Kramer lijkt volwassen genoeg om zich steeds opnieuw te bewapenen. Hij heeft nu al de persoonlijkheid om alle aandacht voor zijn persoon zelf te regisseren. En hij is kritisch op zichzelf, zoals bleek na zijn 1500 meter. De neiging om de teugels te laten vieren als de druk niet maximaal is, noemde hij zelf een verbeterpunt. Bovendien lijkt zijn coach creatief genoeg om hem te blijven prikkelen.

Kemkers: ,,In de zomer werd hij er op de Stelvio in Italië afgefietst door Carl Verheijen. We vinden voor Sven wel nieuwe uitdagingen.” Kramer zelf: ,,Ze zeggen dat het aan de top lastiger is dan er te komen. Aan mij om het tegendeel te bewijzen.” Zijn doel op korte termijn: goud op de vijf en tien kilometer en de ploegenachtervolging op de WK afstanden in Salt Lake City. ,,Ik wil tot en met de Spelen van Vancouver in 2010 de beste blijven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden