Kramer op koers voor eerste wereldtitel

door John Graat

Sven Kramer heeft een riant uitzicht op zijn eerste wereldtitel. Na twee uitzonderlijke races op de eerste dag van de WK in Heerenveen staat de Fries aan de leiding, vóór Fabris en Davis.

Dat het allroundschaatsen de laatste jaren internationaal aan status gewonnen heeft, bleek al vóór dit toernooi, met drie favorieten bij de mannen en vier bij de vrouwen, samen goed voor zes nationaliteiten. Het is lang geleden dat een WK vooraf zo onvoorspelbaar en spannend was. De aanwezigheid van IOC-president Jacques Rogge, die zich vandaag in Thialf in de oranje massa zal begeven, is een erkenning van de mondiale ontwikkeling van het allrounden. En uitgerekend in deze tijd lijkt het grootste schaatsland de traditionele rangorde met harde hand te herstellen.

Terwijl Ireen Wüst een uitstekende openingszet deed op de 500 meter, nam Sven Kramer met groots vertoon van macht een voorschot op zijn eerste wereldtitel. Dat ging vooral ten koste van de winnaar van de laatste twee WK’s. Shani Davis gaf samen met Chad Hedrick het allrounden de afgelopen jaren een enorme impuls. Met hun revolutie in 2004 legden ze de lat aanzienlijk hoger. De onorthodoxe Amerikanen stuwden het niveau omhoog. Het Nederlandse antwoord is er nu. Hij komt uit Oudeschoot en is pas twintig jaar.

Sven Kramer werd de afgelopen twee edities al derde op het WK. Maar deze winter moest ’het tijdperk-Kramer’ aanbreken, blufte hij zonder te blozen. Een maand geleden veroverde hij al de Europese titel, gisteravond verschafte hij zich een uitstekend perspectief op de eerste Nederlandse wereldtitel allround sinds Gianni Romme in 2003. Door zijn indrukwekkende vijf kilometer – met 6.12.97 reed hij een baanrecord – kwam hij al dik aan de leiding in het klassement.

Op één rondje na bleef de wereldrecordhouder in alle twaalf rondjes in de 29 seconden. Alleen ploeggenoot Carl Verheijen kon zijn tijd enigszins benaderen. De Italiaan Fabris moest ruim zes seconden toegeven, Davis kon geen moment het schema van Kramer volgen. De titelverdediger was meer dan dertien seconden trager. Kramer: „Dit had ik nooit gedacht. Ik reed een supergoede race.”

Op de 500 meter had hij met 36.41 al een persoonlijk record gereden. Achteraf had hij het gevoel dat het nog sneller had gekund. Net als zijn rivalen Davis en Fabris kreeg hij eerst een valse start op zijn naam. Het gaf aan hoezeer de openingsafstand een zenuwenoorlog was. „Omdat ik de eerste keer vals was, kon ik geen risico nemen. Ja, ik was zenuwachtig. Zo’n hal, waarvan je weet dat veel mensen voor jou komen, natuurlijk doet dat wat me je”, sprak Kramer.

Zijn spectaculaire vooruitgang op de sprint blijkt uit een vergelijking met vorig jaar. Op Davis verloor hij op het WK in Calgary nog 1.8 seconde op de 500 meter. Gisteren bleef de schade beperkt tot een halve tel (0.57). Op Fabris hoefde hij zelfs maar 0.14 seconde toe te geven, waarmee Kramer de Italiaan meteen al veel dichter op de hielen zat dan in januari op het EK in Collalbo.

Kramer kan zich vandaag op de 1500 meter zelfs enkele seconden verlies permitteren. Op Fabris (1.42 seconde op de 1500 meter) en Davis (2.26) heeft hij genoeg marge om als wereldrecordhouder op de tien kilometer morgen het karwei af te maken.

In het voorlopige klassement staat Wennemars keurig zesde. Hij won zoals verwacht de 500 meter. Van zijn tijd (35.79) had de sprinter iets meer verwacht. Hoewel hij ook op de vijf kilometer met 6.29.65 knap overeind bleef, had hij op iets meer gehoopt. „Na een rondje of acht ging het lichtje uit. Maar ik heb bewezen dat ik hier niet alleen ben om naar het publiek te zwaaien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden