Vak T

Kramer misdroeg zich maar het kan erger, bewees Hans Kraaij jr.

Hans Kraaij jr. Beeld ANP
Hans Kraaij jr.Beeld ANP

Michiel Kramer tikt bijna de twee meter aan en is bijna 29 jaar. Fysiek sterk dus, en best op een leeftijd waarop je een voetballer 'ervaren' kunt noemen. Toch kon hij zich niet beheersen afgelopen weekend toen Vitesse-speler Alexander Büttner hard een duel aanging met de spits van Sparta.

Redactie: Fred BuddenbergKick Hommes en Eline van Suchtelen

Zowel Kramer als Büttner ging tegen de grond. Kramer was duidelijk niet gediend van de felheid waarmee zijn tegenstander voor de bal ging. Eenmaal op de grond beland, trapte hij met zijn beide voeten in het gezicht van Büttner. Direct rood, dat was het gevolg.

In eerste instantie nam coach Dick Advocaat zijn spits Kramer - die al eerder dit jaar ophef maakte door een broodje kroket te eten in de rust van een bekerwedstrijd van zijn oude club Feyenoord - nog even half in bescherming door te zeggen dat wat Büttner deed ook niet op een voetbalveld thuishoorde. Later, toen het strafvoorstel van de KNVB kwam, was Sparta duidelijk: men ging niet in beroep tegen het voorstel voor zeven wedstrijden schorsing.

Directeur Manfred Laros reageerde als volgt: "Wij accepteren een dergelijke reactie niet (...). We hebben met Michiel gesproken en hij heeft spijt van zijn reactie. Hij heeft hier de club en het team mee benadeeld."

Altijd een boef

Als gevolg van de schorsing kan Kramer dit seizoen zeker niet meer meedoen. Zeven wedstrijden schorsing, dat is bovendien een flink aantal. Niet vaak werd zo'n hoge straf aan een voetballer gegeven. Ga maar na: zeven wedstrijden schorsing was ook de straf die voormalig Ajax-speler Luis Suárez kreeg voor zijn beet in de nek van PSV'er Otman Bakkal in 2010.

Een kleine zijstraat: niet dat Suárez veel van die schorsing leerde. In nog twee andere gevallen vond hij het ook nodig zijn tanden in een tegenstander te zetten. Bij Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic in 2013 en bij Giorgio Chiellini in 2014 in de WK-wedstrijd Uruguay-Italië. Voor die laatste actie werd Suárez vier maanden geschorst.

Eenmaal een boef, altijd een boef. Dat geldt wel voor Suárez en ook Kramer heeft zich zeker dit seizoen het imago van een enfant terrible aangemeten. Toch zijn er altijd ergere schorsingen.

Enorm aantal

Dat is met een rekensommetje uit te leggen. Zeven wedstrijden, dat is ongeveer twee maanden schorsing voor Kramer. Daarmee komt hij niet eens in de buurt van de man die in de eredivisie het langst niet mocht meedoen: Henk van Ramselaar. Die trapte als speler van SC Amersfoort op 2 november 1975 de scheidsrechter in de buik en mocht als gevolg van dat vergrijp 2,5 jaar niet meedoen. Zijn loopbaan was meteen voorbij.

Hans Kraaij jr. was ook zeker niet de makkelijkste op het veld. Hij kwam het meest in opspraak toen hij in 1983 een scheidsrechter tegen de grond sloeg. In eerste instantie mocht hij 24 wedstrijden niet meedoen, in hoger beroep werd het vijftien duels. Nog steeds een enorm aantal. Vier spelers moesten tien wedstrijden aan de kant zitten. Romano Sion, David Loggie en Henk Vos bijvoorbeeld. Rachid Bouaouzan ook, voor zijn charge op Niels Kokmeijer van Go Ahead Eagles in 2004. Kokmeijer liep een dubbele beenbreuk op en moest zijn carrière beëindigen.

Dus nee, Michiel Kramer is niet de grootste boosdoener in de eredivisie (om over de Di Canio's of de Pepe's van deze wereld nog maar te zwijgen). Maar dat is scorebordjournalistiek, want alleen gebaseerd op het aantal wedstrijden of maanden schorsing dat iemand kreeg. Schorsingen zijn indicaties van gedrag dat niet op een voetbalveld hoort. Of beter gezegd: helemaal nergens thuishoort. Want iemand op zijn gezicht trappen, dat doe je nu eenmaal niet.

Lang geschorst voor brute overtredingen:

1.Henk van Ramselaar
2.Hans Kraaij jr.
3.Rachid Bouaouzan e.a.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden