Kramer beste allrounder aller tijden

Alleenheerser heeft geleerd dingen los te laten, hang naar totale controle heeft hij niet meer

Paniek en stress hebben plaatsgemaakt voor rust en zelfvertrouwen. Opnieuw is het laatste WK allround voor de Olympische Spelen in het Noorse Hamar. Opnieuw is Sven Kramer de beste. Maar voor de 26-jarige Fries, nu de grootste allroundschaatser aller tijden, is alles anders dan vier jaar geleden.

Maniakaal was Kramer in 2009 bezig met één ding: zijn uitdager Havard Bokkø in eigen land onder de duim houden, vernederen het liefst. In het machtige lijf van de gedoodverfde olympisch kampioen smeulde een voortdurende angst. "Hij mócht niet verliezen, geen enkele wedstrijd. Hij was bang dat hij de concurrentie daarmee hoop en houvast zou geven", zegt Geert Kuiper in de kantine van het Vikingskipet.

De assistent-coach van Kramers ploeg TVM ziet de verschillen. Hetzelfde toernooi, dezelfde periode voor de Spelen, dezelfde uitslag, maar een totaal andere schaatser op de hoogste trede van het podium. Kramer maakte zich in 2009 verschrikkelijk druk over de korte afstanden. Bokkø is daarin beter, maar omdat 'Sven The Man' werkelijk alles onder controle moest hebben, wrong hij zich in bochten om ook op de 500 en de 1500 meter bij de besten te komen.

Dit keer rijdt hij de 500 meter vooral omdat die er nu eenmaal bij hoort. Ja, hij verliest 0,7 seconde, een verschil van zeven seconden op de vijf kilometer. Nou en? "We hebben er nauwelijks op geoefend", zegt coach Gerard Kemkers.

Kramer zelf: "Ik heb niet meer de power op die afstand. Maar dat vind ik niet erg. Ik heb keuzes gemaakt."

"Hij heeft geleerd dingen los te laten", ziet Kuiper. "Hij was een controlfreak die zichzelf niet meer onder controle had."

Nog iets waar Kramer zich jaren druk om maakte: een gunstige loting. In de laatste rit van het schema weet hij precies hoe snel hij moet rijden om te winnen. Voor een gegarandeerde gunstige loting moet hij eigenlijk overal meedoen en alles winnen. Zaterdag stapt hij lachend de baan op in rit 9, met nog zes schaatsers na hem. "Dat heb ik tegenwoordig vaker, maar dat is niet erg", zegt hij nu. "Het haalt het beste in mij naar boven."

Sven Kramer is nog steeds een gedreven, eerzuchtige sporter. Een zeldzame combinatie van talent en wilskracht, vindt Kuiper. Maar zijn gedrevenheid en hang naar totale controle hebben zich teruggetrokken in Kramers eigen wereld.

"Hij heeft veel meer zelfvertrouwen", zegt de trainer. "Nou ja, hij had altijd al zelfvertrouwen, maar het is een ander soort vertrouwen. Het was bravoure, het werd controle, nu is het rust."

Over de concurrentie maakt Kramer zich niet meer druk. Vroeger wist hij álles van zijn voornaamste tegenstanders. Wedstrijdtijden, trainingstijden, waar op de aardbol ze zich bevonden.

De afgelopen dagen in Hamar keurde hij Havard Bokkø nauwelijks een blik waardig. Die zelfverzekerde rust straalt uit naar zijn omgeving. Zelfs coach Gerard Kemkers, niet de man van de gewaagde uitspraken, liet zich na de eerste dag van het WK ontglippen dat het niet meer mis kon gaan.

Kramer is de druk van concurrentie ontstegen en daarmee ook de schaatsclichés die voorschrijven dat er 'nog twee afstanden te gaan zijn' en dat je 'vier goede afstanden moet rijden'.

Sven Kramer is Sven Kramer en die heeft genoeg aan zijn vijf en tien kilometer. Zo goed is hij. Dus zegt Kemkers onder de tribunes van het Vikingskipet dat hij in de Noorse nummer twee en drie geen gevaar ziet, al schrikt hij eventjes van zichzelf. "We hebben altijd de tien kilometer om iets te corrigeren."

Voor de tweede keer in korte tijd verliest Kramer in Hamar een rechtstreeks duel. Vorig jaar besloot hij zichzelf niet op te blazen tijdens een tien kilometer en liet hij Jorrit Bergsma gaan.

Nu blijft hij in de buurt van Bokkø, maar wint de Noor de rit. "Het was genoeg." De tien kilometer rijdt hij zakelijk uit. "Als hij eerste staat in het klassement, hoeft de tien niet hard", had Kemkers al gezegd. Hij houdt vijfhonderdste van een seconde over om Bart Swings te verslaan. Ook genoeg, aldus de nieuwe Kramer. "Hoewel het verschil iets te klein was."

Klein is in ieder geval niet de plek die Sven Kramer in de geschiedenisboeken heeft ingenomen. Hij is de enige schaatser die zes keer wereldkampioen allround is geworden. "Een speciaal moment", geeft hij toe. Maar om zichzelf nu te kronen tot 'de Messi van het schaatsen', zoals Bokkø na het toernooi doet, dat gaat hem te ver. "Ik weet dat ik geschiedenis heb geschreven. Maar het is moeilijk hier iets van te zeggen. Bovendien is Messi een voetballer."

Aan de andere kant, vals bescheiden hoeft Sven Kramer niet te doen. Als een Noorse journalist vraagt of hij een schaatser kan opnoemen die beter was dan hij, zegt hij na een korte aarzeling: "Nee, ik denk het niet."

'Behoorlijke anticlimax' voor Blokhuijsen
Jan Blokhuijsen eindigde een maand geleden tijdens het Europees kampioenschap allround als tweede. Op het WK in Hamar presteerde hij zaterdag en gisteren zo teleurstellend dat hij er niet in slaagde zich te plaatsen voor de afsluitende tien kilometer.

"Dit is een behoorlijke anticlimax", reageerde Blokhuijsen, die beweerde niet de kracht te hebben. "Het gaat niet. Het is gewoon slecht. Wat de oorzaak is, zullen we moeten evalueren. Op dit moment weet ik niet hoe het komt."

Het WK allround was voor Blokhuijsen een van de belangrijkste toernooien dit seizoen. "Wat eigenlijk het hoogtepunt had moeten worden, is een van de grootste dieptepunten van de laatste jaren geworden", zei de TVM-rijder. "Maar de wereld vergaat niet."

Koen Verweij deed gisteren ook al niet mee aan de tien kilometer. Hij heeft last van zijn rug en vond het niet verstandig om mee te doen. Verweij lag na drie afstanden op de zevende plek en had al geen uitzicht meer op een podiumplek.

Jens Rotteveel verscheen wel aan de start voor de afsluitende afstand. Hij eindigde als vijfde in 13.35,84, bijna 24 seconden achter winnaar Sven Kramer. In het eindklassement werd hij zesde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden