Krakersbolwerk open dankzij gemeente

Krakers helpen mee met de verbouwing van het pand. (KOEN VERHEIJDEN) Beeld
Krakers helpen mee met de verbouwing van het pand. (KOEN VERHEIJDEN)

Nijmegen komt, tegen de landelijke trend in, krakers juist tegemoet. De gemeente helpt het oude krakersbolwerk De Grote Broek open te houden.

Matthijs Hoex

Terwijl een landelijk kraakverbod goede kans maakt in de Tweede Kamer, schiet het linkse college van Nijmegen krakers juist te hulp. Toen in 2002 uitzetting dreigde voor de gebruikers van het krakersbolwerk De Grote Broek, besloot de gemeente het gebouw voor 1,2 miljoen euro op te kopen. De krakers zijn huurders geworden van woningcoöperatie Standvast. Het gebouw wordt nu aan de buitenkant in oude staat hersteld en aan de binnenkant flink opgeknapt.

„Daar in de hoek komt straks de bar”, wijst Stoffel Spierings, bewoner en coördinator van de verbouwing. Op de deur naar de kelder hangt een briefje met de tekst ’De Onderbroek’. „Die kelder wordt straks het concertzaaltje van De Grote Broek.” Het briefje diende om wethouders en andere genodigden wegwijs te maken tijdens de officiële openingsborrel, vorige week woensdag.

Met die borrel vierden ze de oplevering van het deel dat de aannemer voor zijn rekening nam. De aannemer heeft ook de karakteristieke voorgevel in baksteen in de oorspronkelijke staat teruggebracht. De verdere afwerking ligt in handen van de woon- en werkvereniging De Grote Broek. Een collectief van bewoners en vrijwilligers, die overal in het gebouw bezig zijn met het verven van muren en het leggen van vloeren. Spierings (22) verwacht dat de klussers in mei klaar zijn.

De verbouwing vormt het sluitstuk van de legalisering van voormalig kraakpand De Grote Broek in Nijmegen. Een overwinning voor de krakers, die sinds 2002 hebben geijverd voor een legale bewonersstatus. In de jaren tachtig stonden stadsbestuur en krakers nog lijnrecht tegenover elkaar. Het is ook een postume triomf voor Louis Sévèke, die november 2005 werd vermoord door een ex-kraker die hem de schuld gaf van zijn mislukte leven.

Toen de oorspronkelijke eigenaar de krakers voor de keuze stelde om het pand op te kopen, was daar geen geld voor. Daarom benaderden de krakers de gemeente, die het pand opkocht en later doorspeelde aan woningcoöperatie Standvast, die het op haar beurt weer verhuurt aan de bewoners.

Sévèke heeft de samenwerking met de overheid zelf voorgesteld. Dat lag in eerste instantie gevoelig onder de bewoners en medewerkers van De Grote Broek, vertelt Ties Mouthaan, bestuurslid van de woon- en werkvereniging. „Louis brak daar een lans voor. Het gevoel overheerste dat je zo ver mogelijk van de overheid weg moest blijven, want daar zou alleen maar bemoeienis van komen.”

Van een mentaliteitsverandering onder de krakers wil Mouthaan, al 19 jaar vrijwilliger, niet spreken. Hij denkt wel dat zonder de hulp van de gemeente De Grote Broek niet meer zou bestaan. „Als Louis geen onderhandelingen had gevoerd, was het nu ontruimd.”

PvdA-wethouder Depla – Nijmegen kent sinds 2002 een links college van PvdA, GroenLinks en SP – zegt dat hij met Sévèke mondeling een voorwaarde voor de financiële steun had afgesproken. Onder geen beding mogen er illegale activiteiten plaatsvinden. „Prima dat er bepaalde buitenparlementaire groepen zitten. Maar het moet niet zo zijn dat er RaRa-achtige activiteiten gepland worden vanuit de Grote Broek.” Mouthaan verbaast zich over die overeenkomst: „Nog nooit van gehoord.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden