Krakers blijven in hun fort, nu legaal

door Onno Havermans

De krakers verlaten vrijwillig Fort Pannerden, om er in groepjes van vier als bewakers terug te keren. En die ontruiming dan? Daar heeft de politie een budget voor.

Uiteindelijk was iedereen blij. In de kleine uurtjes kwamen woensdagnacht de partijen rond Fort Pannerden tot een overeenkomst. Onder toeziend oog van burgemeester Peters van de gemeente Lingewaard tekenden voorzitter Hugo Wanting van de Stichting Fort Pannerden en vier krakers een overeenkomst over het beheer van de vesting.

Zover waren ze in september niet gekomen. De onderhandelingen liepen toen op het laatst stuk, waarna de gemeente op 8 november ontruimde. Honderd politiemensen, gesteund door veertig militairen, hadden twee dagen nodig om 25 krakers uit het fort te halen. Niemand weet nog wat dat heeft gekost.

Geen probleem, zegt woordvoerder Ronald van der Leeden van het korps Gelderland-Midden. „Je weet als politie dat je een paar keer per jaar voor dit soort zaken wordt ingezet, daar houd je op de begroting rekening mee.”

Eigenaar Staatsbosbeheer en de stichting ruziën nog wie opdraait voor de kosten van drie particuliere beveiligers, die bij de herovering op zaterdag 25 november door de krakers werden verjaagd. „Ik heb de rekening van 70.000 euro teruggestuurd naar Staatsbosbeheer”, aldus Wanting. „Ik had die antikraak niet ingehuurd.”

Niet dat de stichting gelukkig was met de krakers. Maar zolang er geen geld was om het fort te restaureren, kon het weinig kwaad. Waarom de krakers dan in september geen contract wilden tekenen en woensdagnacht wel? „De organisatie heeft waarschijnlijk gedacht dat er meer uit te slepen viel en nu hebben ze gezien dat dit een gebed zonder eind werd”, denkt Wanting.

„Dat contract kwam in september onverwacht”, legt Margriet Louwen uit. „We hadden overlegd met de wethouder en toen werd het opeens officieel. We kregen een weekeinde bedenktijd, maar in die tijd beseften we niet waarvoor we zouden tekenen. Nu is het duidelijk: vier van ons hebben een opdracht tot bewaking van de stichting. Er komen er nog acht bij, zodat we wisseldiensten kunnen draaien.”

De krakers kunnen zich vinden in de plannen van de stichting, die een wapenmuseum en een natuurinformatiecentrum in het fort wil bouwen. „We hopen dat de gemeente nu wel wil meewerken bij het aanvragen van subsidie bij Monumentenzorg”, zegt Wanting cynisch. „De burgemeester snapt nu ook wel dat een hotel in een natuurgebied niet kan”, aldus kraakster Louwen. „Zolang wij het beheer hebben mogen we ook rondleidingen geven, dus ik denk dat ik dat natuurinformatiecentrum zelf maar ga beginnen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden