Krakende trappen En altijd wordt die éne tree overgeslagen

Nee, nee, niet weer...

BAS MALIEPAARD

Het cliché van de krakende trap, kent u dat? Wie geregeld een kinderboek leest, móet het weleens zijn tegengekomen. Maar het is zo'n onbelangrijk detail dat je het meestal niet onthoudt, laat staan je eraan stoort. Tenzij je zoveel kinderboeken leest als ik.

De situatie is deze: jonge hoofdpersoon met een missie sluipt, meestal 's nachts, in zijn eentje door het huis en moet daarbij een trap op of af. Om de spanning te verhogen, zetten kinderboekenschrijvers massaal de krakende trede in, die ouders kan wekken. De hoofdpersoon slaat die tree meestal over.

Voor dit stukje zocht ik voorbeelden en vroeg daarbij hulp via social media. Een kleine bloemlezing uit de tientallen citaten, sommige dapper aangedragen door de auteurs zelf: "Voetje voor voetje sluipt Jubelientje de trap op. De zesde tree slaat ze over - die kraakt altijd." ('Jubelientje en Sinterklaas' - Hans Hagen.) "'Denk aan de zesde', fluisterde Muulke. 'Denk aan de zesde.' We sloegen de jammerende tree over." ('Negen open armen' - Benny Lindelauf.) "De zevende tree moet hij overslaan, dat is de kraaktree." ('Lucas in de sneeuw' - Koos Meinderts.) "Ik sla de krakende tree over en pak mijn schoenen." ('De goochelaar, de geit en ik' - Dirk Weber.) "Nu de trap. Ze wist precies welke tree kraakte; die sloeg ze over." ('Blauwe plekken' - Anke de Vries.) En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het leukste citaat kreeg ik van Anna Woltz, uit haar boek 'Het geheim van ons vuur'. Ik ben blijkbaar tóch niet de enige die al die krakende trappen zijn opgevallen: "Ik steunde met mijn armen zoveel mogelijk op de trapleuning. Sommige treden kraakten, en ik wist niet welke. In boeken weten ze altijd precies welke treden kraken, en dan slaan ze de vijfde of de zevende over. Maar wanneer tel je dat nou?"

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden