'Kraken is een armoedig bestaan'

Het woord 'kantoorruimte' is vervangen door 'woonruimte'. Het Haarlemse kantoorgebouw Artisjok heeft sinds maandag nieuwe bewoners. ,,Geen criminelen, maar maatschappelijk betrokken mensen'', aldus kraker Christiaanse. Vandaag stemt de Kamer over een CDA-motie die kantoorkraken wil verbieden.

Hanneke Goudappel

HAARLEM - Een stoffige vloer, een oud bankstel, een paar klapstoelen en een stereo-installatie. In één van de hoeken een heel klein keukentje, verder een ruimte als een zaal. Auto's zoeven langs het gekraakte kantoorgebouw. Simon Christiaanse (19) is één van de vier 'vaste' bewoners van de Artisjok. Ze hebben elke dag gezelschap van een wisselend aantal actievoerders. Het gebouw is sinds een week bezet door de SP-jongerenbeweging Rood, uit protest tegen de toenemende woningnood onder jongeren.

Of het kraken van bedrijfspanden en kantoren toegestaan blijft, is onzeker. Vandaag stemt de Tweede Kamer over een motie van CDA-kamerlid Ten Hoopen die deze kraakvorm wil verbieden.

Christiaanse vindt de argumenten van Ten Hoopen nogal zwaar. ,,Eerst was ik een terrorist, omdat ik dierenactivist ben: nu ben ik weer crimineel, omdat ik in een kraakpand woon. En dat alleen maar doordat ik een andere mening heb dan de regering.'' Als de motie erdoor komt, begint Nederland op een politiestaat te lijken, vindt Christiaanse.

Christiaanse volgt het vwo in Amsterdam, de meeste andere krakers studeren ook nog. ,,Eén van ons heeft echt geen alternatief als we hier uit moeten'', zegt Christiaanse. Er lopen nog onderhandelingen met de eigenaar, waar hij niet meer over kan vertellen. Wél vindt de kraker het 'heel verdacht' dat de eigenaar zo graag wil onderhandelen. ,,Als die in z'n recht stond, zou hij een kort geding aanspannen en ons eruit gooien.'' Hij hoopt dat dat niet gebeurt. ,,Prima wonen hier. Een station op drie minuten lopen en vlakbij Amsterdam.'' De SP-jongere kent genoeg mensen die er zouden willen wonen.

Volgens kamerlid Ten Hoopen zijn het vaak criminele organisaties die panden kraken. Christiaanse gelooft er niets van. ,,Kraken is een armoedig bestaan, ik geloof dat er meer criminelen in Wassenaar zitten, dan in kraakpanden.'' Wie kraken de panden dan wél? ,,Over het algemeen erg maatschappelijk betrokken mensen'', zegt Christiaanse. ,,In Haarlem hebben de krakers bijvoorbeeld ook een weggeefwinkel. Is dat crimineel?''

,,In principe heeft elke gemeente de mogelijkheid om een gebouw dat een jaar leegstaat, te vorderen en een nieuwe bestemming te geven'', vertelt Christiaanse. ,,Dat gebeurt echter nauwelijks. De overheid zou veel meer aan de woningnood kunnen doen. Juist kantoorpanden staan heel lang leeg en kunnen mensen huizen die geen woonruimte hebben.''

Het gekraakte gebouw heeft drie verdiepingen van elk 300 vierkante meter. ,,Goed voor achttien mensen'', schat Christiaanse. Als ze kunnen blijven zitten, gaan de krakers het gebouw geschikter maken om te wonen. Douches ontbreken nog, vloerbedekking zou geen overbodige luxe zijn en er moeten schotten komen.

Christiaanse: ,,Balkenende ziet graag eigen verantwoordelijkheid, nu nemen we verantwoordelijkheid en dan is het weer niet goed.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden