Krajisnik krijgt 20 jaar celstraf

DEN HAAG (ANP) - Het Joegoslavië-Tribunaal heeft dinsdag Momcilo Krajisnik (64) in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Krajisnik was tijdens de oorlog in Bosnië (1992/95) een van de sleutelfiguren van de leiding van de etnische Serven, naast Radovan Karadzic, Ratko Mladic en Biljana Plavsic.

Hij was Bosnisch-Servisch parlementsvoorzitter, bestuurslid van Karadzic' Servische Democratische Partij en lid van de Nationale Veiligheidsraad van Republika Srpska.

Krajisnik werd in 2006 in eerste aanleg veroordeeld tot 27 jaar cel. De strafkamer onder leiding van de Nederlandse VN-rechter Alphons Orie achtte hem toen schuldig aan onder meer moord, vervolging, uitroeiing en deportatie. Van de aanklacht genocide werd Krajisnik vrijgesproken. De beroepsrechters voegden daar gedeeltelijke vrijspraak aan toe op een aantal punten waarvoor Krajisnik eerder was veroordeeld. Dit gebeurde om formeel juridische redenen. Zo is Krajisnik volgens de beroepsrechters op een foutieve manier in verband gebracht met sommige door anderen gepleegde misdaden.

Karadzic had na zijn arrestatie vorig jaar nog geprobeerd zijn oude kompaan vrij te pleiten door als getuige op te treden tijdens het hoger beroep. De beroepsrechters toonden zich echter daarvan niet onder de indruk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden