Krajicek simpel ronde verder

Voor twee van de vier Nederlandse tennissers die gisteren in Rosmalen aantraden krijgt het toernooi een vervolg. De beloftevolle jongeren vielen af.

Thiemo de Bakker en Arantxa Rus, beiden geïnviteerd via een wildcard, strandden in de eerste ronde. Raemon Sluiter had zich al eerder wegens privé-omstandigheden afgemeld.

Michaëlla Krajicek overliep de Argentijnse Gisela Dulko, die qua notering op de wereldranglijst net niet haar gelijke is: 33 om 37. De voorstelling die Krajicek gaf, was een titelverdedigster waardig: 6-3, 6-2.

„Het ging veel gemakkelijker dan ik had verwacht”, verwonderde Krajicek zich. Ze schreef dat toe aan haar sterke punten: „Ik serveerde vandaag goed en ik speelde agressief.”

Dat ze vorig jaar het toernooi won, had haar geen moment beziggehouden. „Toen ik hier zaterdag binnenkwam, moest ik natuurlijk wel even aan vorig jaar denken, maar het is beter om dat uit je hoofd te zetten.” Ze noemde een andere motivatie voor haar spelplezier. „Spelen in Nederland doe ik graag. Er zijn niet veel mogelijkheden, dus kom ik graag naar Rosmalen. Hier geniet ik.”

In de volgende ronde treft ze waarschijnlijk Dinara Safina, van wie ze vorig jaar de finale won. In die revanchepartij zal de gedachte aan haar succes toch wel even opbloeien.

Peter Wessels overleefde eveneens de eerste ronde. Hij was eigenlijk niet van plan om in Rosmalen mee te doen; hij had niet eens grasschoenen. Maar spelers en trainers van zijn club Amstelpark drongen op zijn deelname aan. Op vrijdag waren de schoenen geregeld, op zaterdag en zondag won hij drie kwalificatiepotjes waardoor hij het hoofdtoernooi bereikte, en gisteren won hij in de eerste ronde van de Fransman Nicolas Devilder (6-4, 6-3).

Wessels (29) heeft een periode van motivatieproblemen achter de rug. Hij deed weinig en dat naar eigen zeggen nog half ook. „Ik had geen zin om te trainen, ik had geen zin om te reizen. Het ging voor geen meter.”

Ooit was hij een belofte. Bij de junioren was hij eerste van de wereld. „Ook mijn seniorenloopbaan ging aanvankelijk erg goed. Maar op een gegeven moment stokte het.”

Aan zijn motivatieproblemen heeft hij op zijn eigen wijze een eind gemaakt. „Ik heb het besluit genomen tot het eind van de zomer te spelen en daarna te kijken of ik nog wel verder wil. Sinds ik dat besloten heb gaat het goed.”

Dat komt mooi uit, want hij heeft er nog geen idee van wat hij met zijn leven na zijn tenniscarrière wil. „Daar houd je je niet mee bezig als het een tijdje goed gaat, dus daar denk ik nu maar even niet aan.” Eerder was daar wel reden toe, want zijn loopbaan is door blessures geteisterd.

Mede daardoor is Wessels laconieker geworden; de prestatiedwang is weg en dat doet hem goed: „Ik heb geen doelen meer. Ik hoef niet meer zonodig naar Wimbledon. Die tijd is geweest. Nu speel ik lekker af en toe op kleine toernooien, meestal kwalificaties. Eind van de zomer evalueer ik en dan zie ik wel wat ik ga doen.”

Gisteren won Wessels. En winst maakt gelukkig. Dan maakt het niet meer uit of je op baan 3 speelt, ergens weggestopt achter aan het complex, in de schaduw van het centrecourt. „Ik vind dit geweldig. Die jongen kon niet zo veel op gras. Prachtig toch? Pak je toch mooi een rondje mee.”

Zelfs de persconferentie na de wedstrijd vond hij weer leuk: „Het was een tijd geleden dat zoveel journalisten naar me kwamen luisteren”, sprak hij vergenoegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden