Kraft Heinz, de belager van Unilever, blijft iedereen verrassen

Het kantoor van Unilever in RotterdamBeeld anp

Kraft Heinz verraste vrijdag met de mededeling het ruim tweemaal grotere Unilever te willen kopen. Dat het Amerikaanse voedingsbedrijf zich na twee dagen terugtrekt, is minstens zo opmerkelijk.

Unilever is gered. Kraft Heinz ziet af van een overnamepoging. Maar hoe moet Unilever verder? Zijn er meer jagers die loeren op het Brits-Nederlandse concern? Zeven vragen over wat er gebeurd is en of Unilever nu ineens een prooi is geworden.

Vrijdag wilde Kraft Heinz Unilever nog kopen. Zondag gooide het de handdoek in de ring. Wat is er gebeurd?

De twee bedrijven waren al enige tijd in overleg. Vrijdag kwam Kraft Heinz naar buiten met het bericht dat het Unilever wilde kopen voor ruim 130 miljard euro, de op twee na grootste overname ooit. Unilever reageerde direct met een afwijzing. Het is mogelijk dat Kraft Heinz de zaken slecht heeft voorbereid, maar het is waarschijnlijker dat Kraft meer tijd wilde hebben om te onderhandelen. Kraft moest echter de publiciteit zoeken, omdat het gonsde van de geruchten.

Waarom geeft Kraft Heinz zich dan toch al zo snel gewonnen?

De harde afwijzing van Unilever zou Kraft Heinz hebben verrast. Dat geldt ook voor de negatieve reacties van Britse politici op het bod. Verdere onderhandelingen met Unilever zouden in een moeizame sfeer plaatsvinden en een definitieve aankoop mogelijk door de Britse politiek zijn tegengehouden. Wel moet worden bedacht dat Unilever zelf jaarlijks bedrijven koopt en verkoopt. In 2000 nam het voor enkele tientallen miljarden euro's het Amerikaanse Bestfoods over, overigens na een kleine overnamestrijd.

Komt het vaker voor dat een koper zo snel opgeeft?

Nee. Doorgaans is het een onderhandelingsspel, waarbij een eerste afwijzing wordt gevolgd door een hoger bod. Tegelijk is het zo dat veel overnamepogingen nooit bekend worden, omdat de onderhandelingen al in een vroeg stadium vastlopen. Op de wereldwijde markt van overnames van enkele duizenden miljarden euro's zijn bedrijven voortdurend met elkaar in overleg. Dat hoeft niet altijd ergens toe te leiden.

Wat zou de overname door Kraft Heinz voor Unilever hebben betekend?

De twee grootaandeelhouders van Kraft Heinz - de miljardair Warren Buffett en het Braziliaanse investeringsfonds 3G - zouden ongetwijfeld hard bij Unilever gaan saneren om kosten te besparen. "Ze hebben de naam om dit redelijk agressief te doen", zegt analist Robert Jan Vos van ABN Amro. Daarmee zouden er banen verdwijnen door het samenvoegen van onderdelen van de nieuwe combinatie. Daarnaast mogen de kopers kapitaalkrachtig zijn, ze hadden de overname ook moeten financieren door Unilever in de schulden te steken. Hoe hoger schuld, des te meer risico een bedrijf loopt.

Wat zou er van Unilever zijn overgebleven?

De hoofdkantoren van Unilever - nu in Rotterdam en Londen - zouden wellicht naar Amerika zijn verplaatst. Denkbaar is dat naast kostenbesparingen ook het mes in Unilever zou zijn gezet. Het bedrijf behaalt 40 procent van zijn inkomsten uit de verkoop van voedingsproducten, zoals Knorr, Calvé, BlueBand en Becel. De bulk van de inkomsten komt uit onder meer zeep, shampoo en schoonmaakmiddelen. Kraft Heinz zit alleen in voeding (in Nederland bekend van onder meer Brinta, De Ruyter, Venz en Honig) en had wellicht afscheid willen nemen van de niet-voedingactiviteiten van Unilever.

Is Unilever nu ineens een overnameprooi geworden?

Analist Vos van ABN Amro ziet niet onmiddellijk andere kandidaten om Unilever te kopen. Het grote Zwitserse Nestlé heeft volgens Vos veel overlap met Unilever en zal na een overname onderdelen moeten verkopen. Het Amerikaanse Procter & Gamble is juist helemaal uit voeding gestapt en zal weinig reden hebben om hier via Unilever weer opnieuw actief in te worden. Dat Kraft Heinz opnieuw snel een bod zal doen, is volgens Vos niet aannemelijk.

Wat moet Unilever nu doen?

Aandeelhouders van Unilever zullen zich afvragen waarom Kraft Heinz zo'n 20 miljard euro meer wil betalen dan het bedrijf nu op de beurs waard is. Ze kunnen Unilever dwingen om net zo hard te besparen als Kraft Heinz zou hebben gedaan. Of ze sturen erop aan dat Unilever opnieuw gaat onderhandelen met Kraft Heinz. Aandeelhouders hebben bij Unilever relatief veel macht. Unilever kan geen beschermingsconstructies optuigen om zittende en nieuwe aandeelhouders op afstand te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden