Krachtpatser Clarke als opvolger Blunkett

LONDEN - Meteen na het aftreden van David Blunkett als minister van binnenlandse zaken was al duidelijk dat zijn opvolger net zo'n krachtpatser diende te zijn. In Charles Clarke denkt premier Tony Blair die te hebben gevonden. Ondanks het feit dat Blunkett in een woensdag verschenen biografie nog had gezegd dat Clarke als minister van onderwijs 'soft' was geworden. De afgelopen jaren maakte de 54-jarige Clarke naam als een man die in ieder geval niet terugschrikt voor pittige uitspraken die slecht passen bij zijn nogal sullige uiterlijk. Prins Charles bijvoorbeeld noemde hij 'ouderwets en niet van deze tijd'. Aanleiding was de uitgelekte mening van de kroonprins dat het hedendaagse Britse onderwijs sommige leerlingen ambities opdringt die hun capaciteiten te boven gaan.

Van onze correspondent

Ook met de grootste onderwijsbond (NUT) ging hij als typische vertegenwoordiger van het Nieuwe Labour van Blair stevige confrontaties aan. Clarke weigerde nog langer op de jaarlijkse congressen van de NUT te spreken omdat die zich schuldig zou hebben gemaakt aan 'militant opportunisme' met haar verzet tegen het inzetten van klassenassistenten in het lager onderwijs. Begin dit jaar wist hij een van de meest controversiële beleidsplannen van de regering-Blair door het Lagerhuis te krijgen: de verhoging van de collegegelden op universiteiten. Ook toen ging hij stevig tekeer tegen de linkervleugel van de partij. ,,We zetten een charme-offensief in”, blikte zijn onderminister Alan Johnson later terug. ,,Ik was charmant, hij offensief.”

Het grootste verschil tussen de oude en nieuwe minister van binnenlandse zaken is hun achtergrond. Waar Blunkett geboren werd in een arbeidersgezin, daar kwam Clarke ter wereld als zoon van een gerespecteerde topambtenaar in een dure Noord-Londense wijk. Politiek gevormd als voorzitter van een studentenvakbond, maakte hij in de jaren tachtig naam als chef-staf van de toenmalige Labourleider Neil Kinnock. Hij hielp onder andere met Kinnocks pogingen om de partij minder sektarisch links te maken, een project dat Blair en diens latere minister van financiën Gordon Brown zo succesvol zouden afronden.

De promotie van Clarke zette woensdagavond een carrousel in werking die twee supertalenten onder Blairs vleugels een kans gaf om zich definitief te bewijzen. Op onderwijs komt Ruth Kelly, met haar 36 jaar de jongste vrouw ooit met een ministerspost. Zij oogstte de laatste jaren alleen al waardering omdat zij haar politieke carrière combineerde met de opvoeding van vier jonge kinderen. Zij doet dat met behulp van een kindermeisje en met de afspraak dat zij geen loodgietertassen vol stukken mee naar huis neemt. Haar enige zwakke punt is dat zij wel héél voorzichtig opereert en daarom soms ronduit saai overkomt.

Kelly's vorige baan als medeverantwoordelijke voor het komende Labourverkiezingsprogramma wordt overgenomen door een andere dertiger van wie wordt gezegd dat hij ooit premier zou kunnen worden; de vorige staatssecretaris van onderwijs David Miliband.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden