Krachtig portret van jonge dochter

HENNY DE LANGE

Nederland heeft al zoveel musea - volgens de jongste cijfers 744 - toch komen er nog steeds nieuwe bij. Dit jaar openen twee particuliere kunstverzamelaars hun eigen museum. Joop van Caldenborgh laat in Wassenaar Museum Voorlinden bouwen als onderkomen voor zijn omvangrijke collectie hedendaagse kunst. De opening staat gepland voor het najaar.

Eind mei opent in het voormalige gemeentehuis van Gorssel Museum MORE van de schatrijke zakenman Hans Melchers. Het is meteen het grooste museum voor Nederlands Modern Realisme.

Melchers kocht in 2012 een groot deel van de kunstcollectie van de failliete bankier Dirk Scheringa, met magisch-realistische werken van onder meer Carel Willink, Pyke Koch en Charley Toorop. Aanvankelijk wilde de zakenman zijn kunstverzameling onderbrengen in kasteel Huize Ruurlo, maar dat bleek te klein voor de circa duizend schilderijen.

Omdat hij het zo'n fraaie locatie vindt, heeft Melchers Huize Ruurlo toch aangekocht. Hij wil het laten restaureren en inrichten als dependance van Museum MORE. In het kasteel komen tientallen werken te hangen van Carel Willink, de belangrijkste schilder van het magisch-realisme.

De collectie van Museum MORE dijt nog steeds uit. Melchers kocht in de aanloop naar de opening werken van onder meer Jan Mankes, Edgar Fernhout, Arnout Killian, Co Westerik, Henk Helmantel en Pyke Koch. De meest recente aanwinst is 'Portret van Annetje Fernhout' van Charley Toorop (1891-1955).

Annetje was negen toen haar moeder haar schilderde, maar met haar krachtige gelaatstrekken lijkt ze ouder. Toch is dit volgens artistiek directeur Ype Koopmans van het museum misschien wel een van de meest 'zachte'portretten van Toorop. Het is bekend dat de band tussen moeder en dochter nogal stroef was. Toorop ging zo op in het schilderen, dat ze Annetje liet opvoeden door haar grootouders, de schilder Jan Toorop en zijn echtgenote. De twee broers van Annetje, Edgar en John Fernhout, werden ook kunstenaar. Annetje werd medisch analiste en stierf, nog geen 40 jaar oud, in 1956, een jaar na de dood van haar moeder.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden