Kracht van de eenvoud siert ’roofdier’ Zeller

door John Graat

Hij maakte Duitsland vorig jaar september wereldkampioen en zette in de Nederlandse hockeycompetitie Bloemendaal al op een straatlengte voorsprong. Christopher Zeller (22), doelpuntenmachine, is een fenomeen.

Als het beginsignaal, als teken van de hervatting van de competitie in de hoofdklasse, ook op ’t Kopje in Bloemendaal heeft geklonken duurt het balbezit van Tilburg hooguit tien tellen. Teun de Nooijer onderschept een pass op het middenveld en bedient in een flits Ronald Brouwer. De snelle linkerspits brengt de bal meteen in de cirkel. Daar duikt rugnummer 19 met een fel sprintje voor zijn man. Een droge tik, plok, doelpunt. Binnen vijftien seconden van de eerste wedstrijd na de winterstop heeft Christopher Zeller zijn handelsmerk alweer getoond. Een lauw applausje klinkt vanonder paraplu’s.

Vanaf de kant zien zijn teamgenoten Karel Klaver en broer Phillip Zeller, beiden geblesseerd, hoe Zeller in de eerste helft nog een keer een flitsende combinatie bekroont. „Je ziet hem bijna niet en toch twee keer gescoord, dat is ook typisch Chris”, zegt zijn broer in de rust. Klaver: „Ik denk dat over twintig jaar wel bekend wordt dat het gewoon een machine is.”

Gemaakt om te scoren. Zijn twee treffers tegen Tilburg (6-2) brengen zijn totaal deze competitie op 38. Het record van Ties Kruize uit het seizoen 1980/1981 lonkt: 57 doelpunten in 18 wedstrijden. Wat is het geheim van Zeller?

In de stromende regen, tegen het matige Tilburg, komt hij niet het beste tot zijn recht. Het trage veld vol plassen inspireert hem niet bovenmatig. „Maar als het er echt om gaat is het een roofdier”, weet Michel van den Heuvel. Volgens de coach van Bloemendaal profiteert Zeller van het dominante spel dat de ploeg dankzij architect De Nooijer en aanjager Weissenborn speelt. Maar dat is niet het hele verhaal. „Chris behoort met zijn strafcorner tot de beste vijf van de wereld en daarnaast staat hij meestal op de goede plaats. In een kluts valt de bal altijd voor zijn stick. En hij is fysiek enorm sterk. Hij is bijna niet van de bal te krijgen.”

In september maakte hij Duitsland wereldkampioen. Zijn twee treffers in de WK-finale waren van uitzonderlijke klasse. In een woud van sticks en benen beukte hij overal doorheen, herinnert Klaver zich. „Het is een oermens, met een fantastisch sportlichaam dat hij perfect weet te gebruiken.”

Deze middag oogt hij soms wat dromerig. Als een zwerver die verliefd is op de bal beweegt hij zich over het zompige kunstgras. Als puber uit München stopte hij ooit een paar jaar met hockey om te gaan voetballen. Ook daarin bleek hij een groot talent. Hij koos later weer voor hockey, vanwege ’de familiale sfeer’. Broer Phillip, eveneens Duits international: „Basketballen, voetballen, tennissen en hockeyen, hij kan het allemaal goed. Zijn grootste kracht is zijn plezier. Hij denkt er niet veel over na. Ik zie hem genieten als hij de bal aan de stick heeft.”

In de kleedkamer roert hij zich amper. Hij is geen leiderstype. Een vriendelijke, wat introverte man, zegt Klaver. „Als hij zelf doorkrijgt hoe goed hij is, moet hij ver boven iedereen uit zweven. Maar met lichaamstaal kun je ook veel uitdrukken. Soms doen we op de training een oefening voor spitsen. Hij legt achter elkaar vijf ballen links in het netje en vijf rechts. Snoeihard. Ik sta dan lachend te kijken: ’Hé, gaat wel lekker, Chris.’ Hij vertrekt dan geen spier.”

Der Bomber wordt hij soms genoemd, vroeger de bijnaam van Duits voetbalinternational Gerd Müller, Das Phantom zou ook toepasselijk zijn. Een virtuoos als Teun de Nooijer, bij wie vaak kauwgom aan de stick lijkt te kleven, is Zeller niet. Ronald Brouwer, de man van de assists: „Chris is slim, sterk en effectief. Hij gaat een man voorbij, rent en scoort. De eenvoud siert hem.” Van den Heuvel: „Hij explodeert op de goal. Echt een moderne hockeyer, want het draait steeds meer om power en snelheid.”

Na het duel met Tilburg drinkt Zeller nog een glaasje in het clubhuis. Volgend jaar keert hij niet meer terug bij Bloemendaal. Hij gaat naar Rot Weiss Köln, notabene in de Duitse overgangsklasse, waar hem als rechtenstudent behalve hockey ook het vooruitzicht van stages en een goede baan zijn geboden. Zijn maatschappelijke toekomst is belangrijker dan geld of een beetje roem, vindt Zeller. De piepkleine en zeer korte ’hype’ rond het WK in eigen land maakte hem nog eens duidelijk hoe betrekkelijk het allemaal is. Hockey blijft voor hem een hobby. Die hij met een killersinstinct bedrijft. „Ik heb bij Bloemendaal veel geleerd, misschien hebben de Nederlanders ook wat van mij geleerd. Zoals? Mentaliteit. Duitsers scoren altijd in de laatste minuut, toch?” Of in de eerste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden