Krabben, mosselen en vissen wonen graag bij windmolens

Windmolenparken op zee blijken een nieuwe leefomgeving te bieden aan bodemdieren als mosselen, anemonen en krabben. Ook bepaalde vissoorten als kabeljauw en bruinvis gedijen er goed.

Dat schrijven Wageningse onderzoekers in een artikel op de wetenschappelijke website Environmental Research Letters online.

De Wageningers deden hun onderzoek bij het windmolenpark voor de kust bij Egmond aan Zee. "Voor vissen en zeezoogdieren vormen die windparken een oase van rust in een relatief druk kustgebied", zo verklaart onderzoeksleider Han Lindeboom de bevindingen. Ook sommige vogels, zoals aalscholvers, vertoeven graag rond de windmolens. "Ze kunnen er lekker opdrogen en vissen", aldus Lindeboom, die hoogleraar mariene ecologie is in Wageningen. Jan-van-genten daarentegen vinden de draaiende wieken juist weer niets en blijven weg. "Op plekken waar veel jan-van-genten leven, kun je beter geen nieuwe parken bouwen", aldus Lindeboom. De onderzoekers doen daarom de suggestie om voor windmolenparken speciale gebieden op zee aan te wijzen en te ontwikkelen. Dan kunnen de onvermijdelijke gevolgen - bijvoorbeeld vogels die wegblijven - daar worden geaccepteerd.

Vogelbescherming Nederland waarschuwt ervoor dat dit onderzoek niet zomaar te vertalen is naar andere locaties. "De plannen die er nu liggen, gaan over andere gebieden, waar andere vogels leven in andere aantallen. Bij elk nieuw park dat gebouwd wordt, moet goed gekeken worden naar wat voor vogels er hun rustplaats hebben en hun eten zoeken. Er moet wel genoeg ruimte overblijven waarnaar ze kunnen uitwijken", aldus een woordvoerster.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden