Kraamzorg staat weer ter discussie
Kraamzorg moet uit het basispakket van de zorgverzekering. Wie het toch wil, moet zich aanvullend verzekeren. Dat stelt Barbara Baarsma, algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek. Haar pleidooi roept vragen op. Is kraamzorg in onze participatiesamenleving overbodig? Moeten mensen een beroep doen op hun netwerk als ze een kind krijgen? Of levert het schrappen ervan gevaarlijke situaties op? Wordt het daarmee een service voor de rijken?
Baarsma is niet de enige die kraamzorg geen noodzakelijke medische zorg vindt. Toen Edith Schippers dik twee jaar geleden een oproep deed om na te denken over bezuinigingen in de zorg, kreeg haar ministerie van volksgezondheid een grote stapel suggesties binnen. Het schrappen van kraamzorg kwam meerdere keren terug.
De minister hoefde uiteindelijk niet in het basispakket te snijden. Zij haalde haar bezuinigingen binnen door akkoorden te sluiten met specialisten, artsen en verpleegkundigen die beloofden de hoeveelheid onnodig verleende zorg flink in te dammen. De 300 miljoen euro die nog op het pakket zou moeten worden bespaard, zou worden behaald door strenger te selecteren bij bijvoorbeeld het uitschrijven van medicijnen.
Maar de discussie komt terug. Het College voor Zorgverzekeringen geeft begin volgend jaar advies. Meent het college dat kraamzorg uit het pakket kan, dan kan de politieke discussie weer losbarsten.
Barbara Baarsma stelt dat kraamzorg een heel fijne gemaksdienst is, maar geen essentiële zorg. Volgens de directeur van SEO Economisch Onderzoek levert het schrappen van kraamhulp uit het basispakket 300 miljoen euro op.
Een ander argument van Baarsma is dat de zorgverzekering er is om risico's af te dekken. Zwanger worden is geen risico, maar dat doe je volgens haar weloverwogen en bewust. Daar kun je dus prima voor sparen of een aanvullende verzekering voor afsluiten. Bovendien kan het kan ook nog een stimulans zijn voor de vader om er in de eerste fase van het leven van zijn kind bij te zijn. Emancipatoir gezien pure winst, stelt Baarsma. En is vader 'niet geschikt' dan kunnen familie, of vrienden bijspringen. Dat past volgens haar helemaal in de participatiesamenleving.