Kraamzorg draagt bij aan gezondheid moeder en kind

Zorginstituut wil vergoeding in basisverzekering behouden

Beschuit met muisjes smeren voor papa en de kraamvisite, moet de samenleving dat betalen? Meestal wel, concludeert Zorginstituut Nederland in een concept-rapport. De kraamzorg in de tien dagen na de geboorte draagt bij aan de gezondheid van moeder en kind, concludeert het rapport, dat is gemaakt in opdracht van minister Edith Schippers (volksgezondheid).

Schippers riep twee jaar geleden burgers op mee te denken over besparingen in de zorg. De kraamzorg bleek hoog op het lijstje van suggesties te staan. Het gaat immers niet om ziekte, en bovendien betalen hieraan ook mensen mee die nooit een kind krijgen, zo redeneerden de inzenders.

Volgens Zorginstituut Nederland gaat die redenering niet op. Nederland heeft volgens internationale afspraken de plicht om te zorgen voor pasgeborenen en hun moeder. En omdat hier vrouwen thuisbevallen of kort na een ziekenhuisbevalling naar huis gaan, vult de kraamverzorgster een gat. Ook al omdat de verlofregelingen niet ruim zijn.

Daarom is het volgens de adviseurs van het kabinet ook niet noodzakelijk om strikt te eisen dat kraamzorg bewijzen levert voor haar effectiviteit. Het gaat immers om zorg die geleverd moet worden. Mede daarom adviseert Zorginstituut ook om kraamzorg te blijven vergoeden uit de basisverzekering en niet te verplaatsen naar aanvullende polissen.

En hoewel er al enige tijd kritiek is op de relatief hoge babysterfte in Nederland, is de wiegendood in de eerste periode - als de kraamhulp in huis is - juist gedaald, en nu lager dan in veel andere landen.

De Nederlandse kraamverzorgster doet ook huishoudelijke taken die maar deels onder de noemer 'hygiëne voor de pasgeborenen en de kraamvrouw' vallen. Maar, zo redeneert Zorginstituut, de huidige eigen bijdrage voor kraamzorg - ruim vier euro per uur - kan men beschouwen als bijdrage voor dit extra schoonmaakwerk.

Wel zouden verloskundigen en kraamzorg na een paar dagen nog eens moeten kijken of het gezin in kwestie echt de hoeveelheid kraamhulp nodig heeft die direct na de geboorte nodig leek.

Veel geld zal het niet opleveren, maar soms zal papa of het bezoek toch gewoon zelf dat beschuitje moeten smeren.

Kosten kraamzorg

In de kraamzorg gaat jaarlijks bijna 300 miljoen euro om: bijna 1700 euro per geboorte.

Kraamhulpen blijven tussen de 24 en 80 uur in het gezin, maar de standaard is 49 uur.

Negentien van de twintig bevallen vrouwen maken gebruik van deze zorg, allochtone vrouwen een stuk minder.

In Nederland bevalt ruim driekwart van de vrouwen in het ziekenhuis. Daar blijven ze gemiddeld drie dagen, in Duitsland en andere landen is dat 4,5 dagen. Alleen Duitse vrouwen vertrekken gaan naar huis: 2,5 dagen na de bevalling.

In Groot-Brittannië en Zweden hebben vaders twee weken vrij na de geboorte, tegen twee dagen in Nederland. Duitse jonge vaders hebben geen enkel verlof.

Het ouderschapsverlof ligt in Nederland iets onder het niveau van de buurlanden: beide ouders een half jaar onbetaald. Alleen Frankrijk springt eruit met een deels vergoed verlof tussen zes maanden en drie jaar - hoe meer kinderen, hoe langer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden