KPN wil nog steeds stoppen met XS4ALL

Beeld ANP

KPN wil de volledige integratie van dochtermerk XS4ALL doorzetten. De afgelopen maanden zijn door het management van KPN en XS4ALL verschillende scenario’s bekeken. Het concern ziet echter het definitieve einde van XS4ALL, iets waar veel protest tegen was, nog altijd als de beste optie.

KPN maakte begin januari bekend te willen stoppen met de in 1998 overgenomen internetprovider XS4ALL. De telecommaatschappij wil bijna een kwart miljoen klanten overhevelen naar KPN. Het besluit leidde tot veel protest onder klanten van de provider en vanuit de ondernemingsraad (or) van XS4ALL.

De or laat weten de adviesaanvraag van KPN pas woensdag te hebben ontvangen en daarom nog geen definitief standpunt te hebben ingenomen. De personeelsvertegenwoordiging zet al wel vraagtekens bij de risico’s van de samenvoeging. Een onderzoek zou aantonen dat voortzetting van XS4ALL net zo’n een goede optie is.

Gedwongen overstap

De ondernemingsraad heeft ook met experts van Stratix – een adviesbureau voor telecommunicatie – een businessplan gemaakt voor behoud van XS4ALL. “In dit plan wordt waarde toegevoegd en blijven banen behouden. Desondanks wil KPN kiezen voor een integratie. Daardoor moeten op korte termijn medewerkers gedwongen de overstap maken naar KPN. Wij hebben gerede twijfel dat een integratietraject goed zal verlopen wanneer mensen onvrijwillig moeten overstappen. Eerder in het proces was hier ook geen sprake van.” 

Door de integratie zal ook de ondernemingsraad van XS4ALL worden opgeheven, wat de or natuurlijk betreurt. “Dan kunnen wij niet langer voor het belang van de XS4ALL-medewerkers opkomen.” KPN wil dat het opnemen van XS4ALL uiterlijk in 2020 voltooid is. Volgens KPN biedt de samenvoeging per 1 augustus het beste toekomstperspectief voor zowel klanten als personeel. Het doel is ‘maximaal behoud van werkgelegenheid’. Medewerkers voor wie geen functie beschikbaar is, worden begeleid naar ander werk.

XS4ALL stond onder meer bekend om zijn goede klantenservice met veel technische kennis en dingen als keuzevrijheid voor modems. Dat laatste wil KPN behouden. Ook wordt een nieuw klantcontactcentrum met een technische helpdesk ingericht met experts van XS4ALL. Verder kunnen XS4ALL-klanten hun huidige modem en e-mailadres behouden.

Actiecomité teleurgesteld

Het actiecomité ‘XS4ALL Moet Blijven’ is behoorlijk teleurgesteld. “Je kunt de cultuur van XS4ALL niet kopiëren naar KPN. Daar werken andere mensen, met een andere mentaliteit. KPN probeert al twintig jaar de technische slimmigheden van XS4ALL te kopiëren, dat is nooit gelukt en dat gaat ook nu niet lukken. XS4ALL heeft altijd gevochten voor veiligheid en privacy, KPN probeert juist zo veel mogelijk data te verzamelen om nog meer producten te verkopen”, zegt initiatiefnemer Kirsten Verdel. 

Verdel werkt met enkele anderen aan een nieuwe provider, die later deze maand wordt gelanceerd. Volgens Verdel hebben duizenden mensen aangegeven dat ze willen overstappen. 

KPN ziet zich genoodzaakt iets te doen om ook de omzet weer wat te laten stijgen. Het eerste kwartaal van dit jaar noteerde het concern een omzet van 1,4 miljard euro, dat was iets minder dan een jaar eerder in dezelfde periode. De aanbieder van vaste en mobiele televisie- en telefoondiensten heeft zich daarom voorgenomen om tussen nu en 2021 flink in de kosten te snijden. Onder meer door te herstructureren. KPN wil de komende jaren een kostenbesparing van 350 miljoen euro doorvoeren.

Lees ook: 

Het einde van merknaam XS4ALL ligt uiterst gevoelig.

Internetprovider XS4ALL is al 21 jaar van KPN. Toch vinden sommige klanten het verschil tussen de twee merken nog erg belangrijk. 

‘Het is een doodzonde dat activistisch XS4ALL moet verdwijnen’

KPN gaat aan de wens van veel consumenten voorbij door te stoppen met XS4ALL, betoogt Kirsten Verdel in een opiniebijdrage. Zij richtte het actiecomité ‘XS4ALL moet blijven’ op. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden