KPN weinig ambitieus met aansluitingen op glasvezel

KPN denkt dat over tien jaar 30 tot 60 procent van de Nederlandse huishoudens op glasvezel is aangesloten. Voor 2012 mikt het bedrijf op 10 procent, zo’n 700.000 abonnees.

Van onze internetredactie

Telecombedrijf KPN toonde zich gisteren niet erg ambitieus bij de presentatie van zijn toekomstplannen. In sommige landen is ongeveer de helft van de woningen aangesloten op het glasvezelnet, of wordt daar naarstig aan gewerkt. De aanpak van KPN betekent dat Nederland de komende jaren terrein verliest als koploper bij snelle internetverbindingen.

Baptiest Coopmans, lid van de raad van bestuur, liet nog wel een mogelijkheid open om de aanleg van een nationaal glasvezelnet te versnellen. Daarvoor zouden zich dan wel partners bij KPN moeten melden, zoals woningbouwverenigingen, gemeenten, provincies of lokale banken.

Een remmende factor blijkt de financiering te zijn. KPN wil hoe dan ook de uitgaven aan het nieuwe net bescheiden houden, zo maakte Coopmans duidelijk. Anders vreest het telecomconcern opstandige aandeelhouders die het bedrijf in moeilijkheden zouden kunnen brengen, zo viel uit zijn woorden op te maken.

Op zichzelf heeft KPN na een moeizame start positieve ervaringen met glasvezelnetten. In vijf proefsteden blijkt dat klanten die zijn aangesloten, binnen een jaar ook daadwerkelijk abonnee willen worden van de diensten op het net. Veel hogere internetsnelheden en een betere kwaliteit van tv-beelden zijn de belangrijkste argumenten daarvoor.

Als klanten overstappen, nemen ze meestal meteen drie diensten af: internet, telefonie en tv. Vooral dat laatste is een groeikans voor KPN omdat het bedrijf op zijn oude koperen kabels niet goed kan concurreren met het tv-aanbod van kabelbedrijven als Ziggo en UPC. Een glasvezelabonnee levert door die drie diensten per jaar gemiddeld al gauw 100 euro meer omzet op aan KPN dan een abonnee op het kopernet, omzet die het afsnoept van de kabelbedrijven.

KPN gaat intussen nog 50 miljoen euro investeren in het oude kopernet, om ook daar al iets sneller internet en vooral meer (hd)tv-kanalen mogelijk te maken. Halverwege volgend jaar moet 80 procent van Nederland daar al gebruik van kunnen maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden