'KPN-': verkoop levert Staat 7 miljard voor schatkist Dubbeltje minder scheelt Staat 13,8 miljoen

AMSTERDAM - “De langste dag van een betere soort.” Zo meende demissionaire minister Kok van financiën gisteren de eerste dag van inschrijving op de aandelen KPN te moeten noemen. De beursgang van Koninklijke PTT Nederland is de grootste uit de geschiedenis van de Amsterdamse effectenbeurs en de schatkist houdt er miljarden aan over. Maar om dat nu in je enthousiasme te gaan vergelijken met de dramatische gebeurtenissen vijftig jaar geleden in Normandië, is toch wel wat al te gortig.

De eveneens demissionaire minister Maij-Weggen van verkeer en waterstaat, die met Kok naar het Amsterdamse Damrak was gekomen om de uitgifteprijs van het aandeel bekend te maken, getuigde van meer realiteitszin. Als een “oer-Hollandse prijs” betitelde ze de 49,75 gulden die de Staat, naar zij en Kok gisteren onthulden, voor de stukken KPN wil hebben. De ontbijtsessie in de Amsterdamse Beurs van Berlage, ter gelegenheid van de officiële start van de inschrijving, was opgesierd met een suggestieve laser-show en ter muzikale omlijsting werd onder meer de Boléro van Ravel gespeeld. Maar het prikken van een aantrekkelijke prijs voor de aandelen KPN is in de kern van de zaak natuurlijk niets anders dan de reclame-aanbieding in de supermarkt.

Toch waren er met het vaststellen van de verkoopprijs enorme belangen gemoeid. Bestuurder L. de Bièvre van bank ABN Amro vertelde dat er de afgelopen week liefst van donderdagochtend tot zaterdagavond over was onderhandeld. Elk dubbeltje minder zou de Staat immers zo'n 13,8 miljoen gulden opbrengst schelen en omgekeerd: elk dubbeltje meer zou het succes van de 138,15 miljoen aandelen omvattende beursgang, in gevaar kunnen brengen. Zeker ook de banken, die financieel garant staan voor het slagen van de beursintroductie, wilden dit laatste koste wat kost vermijden.

Pas diep in de nacht, om 3 uur, wist Kok in het geheime overleg met de bankiers tot overeenstemming te komen. En dat gebeurde, naar hij stelde, tot zijn volle tevredenheid. Afgezien van kosten - de banken vangen als vergoeding voor hun inspanningen naar schatting 200 miljoen en voor de reclame-campagne gaf Kok vermoedelijk nog eens 20 miljoen uit - strijkt de schatkist met de gekozen introductieprijs van op een kwartje na vijftig gulden minimaal 6,9 miljard op. Als het meezit, en de banken nog 20,7 miljoen aandelen extra op de markt kunnen slijten, kan de opbrengst voor de Staat zelfs oplopen tot maximaal 7,9 miljard. “Dat is meer dan verwacht. Ook voor het nieuwe kabinet is dat een goede zaak.”

In de financiële wereld wordt de afgesproken prijs van 49,75 gulden als “aan de hoge kant” beschouwd. Dit te meer, omdat aanvankelijk was aangekondigd dat de prijs ergens tussen 46 en 52 gulden zou uitkomen (gemiddeld dus op 49 gulden rond) en er vervolgens op werd gespeculeerd dat er van de recente rente-ontwikkelingen een prijsdrukkend effect zou uitgaan. Topman J. Vugts van SNS-bank, een van de leden van het bankensyndicaat dat de stukken KPN nu onder het grote publiek moet zien te plaatsen, bekende in een reactie eigenlijk op een guldentje lager te hebben gerekend. Blijkbaar is er onder pensioenfondsen, verzekeraars en andere institutionele beleggers in binnen- en buitenland veel vraag naar het aandeel. “En als dat zo is, kun je met een hogere prijs naar buiten komen”, redeneert Vugts.

Met de huidige beursgang komt circa 30 procent van de aandelen KPN voor beleggers beschikbaar. Tegen de gekozen introductieprijs komt de totale marktwaarde van KPN uit op 22,9 miljard gulden. Daarmee is het PTT-concern in grootte, na Koninklijke en Unilever, het derde fonds op de Amsterdamse beurs. Particuliere beleggers krijgen zoals bekend op de introductieprijs per aandeel een rijksdaalder korting, althans over maximaal de eerste 75 toegewezen aandelen. De inschrijving staat open tot donderdag 9 juni om 1 uur 's middags. In principe wordt op maandag 13 juni bekendgemaakt hoeveel aandelen iedere belegger krijgt toegewezen. Die dag start vervolgens ook de beursnotering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden