KPN Telecom schrapt 4 000 arbeidsplaatsen

AMSTERDAM - KPN Telecom schrapt de komende jaren 4 000 arbeidsplaatsen. Daardoor verliezen 4 400 mensen hun baan. Bovendien moeten minstens 1 300 mensen die indirect voor KPN werken - uitzendkrachten, personeel bij aannemers - naar ander werk omzien.

Tot woede van de vakbonden krijgt een nog onbekend aantal mensen ontslag aangezegd. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er bij KPN Telecom (voorheen: PTT Telecom) gedwongen ontslagen vallen.

KPN maakte gisteren de hoofdlijnen bekend van een omvangrijk reorganisatieplan. De meeste banen, rond de 2 000, gaan verloren bij het installatiebedrijf van KPN en bij de afdeling Bouw, beheer en onderhoud. Het gaat vooral om monteurs en installateurs. Volgens KPN kunnen de huidige monteurs veel verschillende klussen aan, maar is juist behoefte aan gespecialiseerde vakkrachten die op de hoogte zijn van de laatste technische snufjes.

Op de verschillende kantoren van KPN verdwijnen duizend banen, bij de afdeling verkoop nog eens 750. Gereorganiseerd wordt er ook bij de inlichtingendienst (06-8008). Die dienst heeft nu achttien vestigingen, maar moet terug naar zes. Dat kost 250 vaste en 350 uitzendkrachten hun baan. Van die laatste groep werken veel mensen al lang voor KPN.

Omdat veel van de 1 300 uitzendkrachten in deeltijd werken, schatten de bonden dat in totaal zeker 6 000 mensen hun baan verliezen door de reorganisatie. Naast de ontslagen, moeten zo'n 5 000 mensen van werkplek veranderen. Het gros daarvan betreft personeel dat bij zogeheten callcenters werkt.

Elders in het bedrijf komen er de komende jaren ongeveer 1 000 banen bij: vooral bij de afdelingen mobiele telefonie en Internet-diensten. Die banen kunnen lang niet altijd worden vervuld door de mensen die nu op straat dreigen te komen. Voor de nieuwe functies is gespecialiseerde kennis nodig.

Niet bekend

Momenteel voelt KPN Telecom echter de tucht van de markt: de prijzen voor internationaal telefoonverkeer zijn de laatste paar jaar spectaculair gedaald. Bovendien snoept de concurrentie steeds meer marktaandeel af van de voormalige monopolist. Het omzetverlies dat KPN daardoor lijdt, wordt maar deels tenietgedaan door het feit dat mensen als gevolg van de lagere prijzen meer bellen.

Ook de tarieven voor het binnenlands telefoonverkeer, waarop KPN nog wel een (bijna-)monopolie heeft, staan onder druk. Bovendien zit het er dik in dat KPN zijn tarieven voor binnenlands telefoonverkeer verder moet verlagen. Opta, de instelling die toezicht houdt op de telecommarkt, vindt dat KPN op die gesprekken te veel winst maakt. Groei zit er nog wel in de mobiele telefonie.

KPN boekte vorig jaar een nettowinst van 1,94 miljard gulden. Dit jaar zal dat, door de reorganisatie, minder zijn, voorspelde topman Wim Dik in februari al.

- Vervolg en meer nieuws op pagina 7

Kenners zagen al aankomen dat KPN diep in eigen vlees zou gaan snijden VERVOLG VAN PAGINA 1

Dat KPN flink op de schop zou gaan, was al langer bekend. Een kleine twee jaar geleden kondigde de toenmalige topman van PTT Telecom, Ben Verwaaijen, al aan dat veel personeelsleden intern een andere baan zouden krijgen.

Gedwongen ontslagen achtte Verwaaijen toen nog 'onwaarschijnlijk'. Begin dit jaar zei de huidige bestuursvoorzitter van KPN Telecom, Wim Dik, dat hij de reorganisatie wilde 'versnellen en verdiepen'.

Die aankondiging leidde tot het nodige rumoer, onder meer omdat Dik wel toegaf dat er banen zouden verdwijnen, maar niet kon zeggen hoeveel. Dik maakte wel bekend 500 tot 800 miljoen gulden voor de reorganisatie uit te trekken.

Kenners wisten toen genoeg: KPN zou het mes diep in de organisatie zetten. Momenteel werken er 32 000 mensen bij KPN.

In totaal trekt KPN 800 miljoen gulden uit voor de reorganisatie. De helft daarvan is bestemd voor om-, her- en bijscholingsprojecten en voor extra reiskosten voor mensen die van werkplek veranderen.

De andere helft wordt besteed aan versnelde afschrijving van bestaande apparatuur. KPN wil een aantal technische verbeteringen versneld doorvoeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden