KPN opent aanval op kabelaars

DEN HAAG - KPN opent de aanval op de kabelmaatschappijen en hun bijna-monopolie op het doorgeven van tv-programma's. Het telecombedrijf gaat vanaf 18 oktober digitale televisie aanbieden tegen fors lagere prijzen.

De tv-signalen voor KPN-tv worden ouderwets via straalzenders het land in gestuurd, maar wel in een moderne digitale vorm. Daardoor zegt KPN een betere beeldkwaliteit te kunnen garanderen dan de huidige, analoge kabel-tv oplevert. Abonnees hebben geen nieuw tv-toestel nodig, maar wel zogeheten decoders waaraan een antenne van 20 centimeter vastzit. KPN maakt gebruik van de zenders en het programmapakket van Digitenne, waarin het een belang heeft van 40 procent. De signalen van Digitenne zijn nu nog alleen in de Randstad te ontvangen en zal de komende twee jaar in heel Nederland beschikbaar komen.

Vergeleken met een eerder aanbod van Digitenne heeft KPN de prijzen van decoders sterk verlaagd en bovendien een betere decoder geïntroduceerd. Tot nu toe kon bij digitale televisie slechts naar één programma tegelijk worden gekeken, ook al stonden er meerdere tv's in huis. Met een nieuwe 'twintuner' kan nu naar het ene programma worden gekeken terwijl een ander op de videorecorder wordt opgenomen. Ook kan de abonnee van KPN-tv met één abonnement drie tuners aanschaffen en zo op drie televisies tegelijk naar verschillende zenders kijken.

Hoe belangrijk KPN zijn tvinitiatief vindt, blijkt uit de subsidie die het op de tuners geeft. Een tuner waarmee één programma kan worden bekeken kost geen honderden euro's meer maar 40 euro, en een twintuner 70 euro. Net als bij de mobiele telefoons, vindt KPN het winnen van abonnees zo belangrijk, dat het bereid is veel geld op de tuners toe te leggen. Een huishouden met twee tv's en een videorecorder moet dus 110 euro in twee tuners investeren. Dat geld kan worden terugverdiend via lagere abonnementskosten. Een standaard abonnement kost 13,95 euro, vergelijkbaar met wat kabelmaatschappijen vragen. Maar wie ook een telefoonabonnement heeft bij KPN betaalt 10,95 per maand, en met ook nog een adsl-aansluiting van KPN kost KPN-tv nog maar 7,95.

De aanbiedingen van KPN en de kabelmaatschappijen zijn inhoudelijk niet helemaal vergelijkbaar. Waar de kabelmaatschappijen zo'n 40 zenders leveren, kan KPN er 'slechts' 25 door de ether sturen. Daarin zitten vrijwel alle populaire stations, maar bijvoorbeeld geen Duitse zenders en BBC 1 en BBC 2. Daar staat tegenover dat KPN-tv met zijn digitale signaal een beter beeld geeft. De kabelmaatschappijen zijn ook bezig met de introductie van digitale tv, maar daarvoor moet de abonnee wel extra betalen.

KPN hoopt vooral veel combinatiepakketten te slijten van telefoon, internet en tv en kan daarmee nu volwaardig concurreren met de kabelmaatschappijen. Die bieden hun klanten naast tv en internet immers ook telefoon aan en geven juist op die telefoonabonnementen flinke kortingen in de hoop KPN-telefoonabonnees naar zich toe te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden