KPN: Nederland kan duurzamer met hulp IT

Eelco Blok, topman KPN. Beeld anp
Eelco Blok, topman KPN.Beeld anp

Nederland kan een stuk schoner worden in 2030 als het informatietechnologie (IT) goed gebruikt. Zo kan er met IT-toepassingen 74 miljoen ton CO2 worden bespaard. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 37 miljoen keer vliegen van Londen naar Kuala Lumpur en terug.

Het gaat om een schatting uit een onderzoek van adviesbureau Accenture. KPN vroeg het adviesbureau te becijferen wat informatietechnologie Nederland zoal op kan leveren in de komende dertien jaar. En dat is een heleboel. Behalve 74 miljoen ton CO2 kan er ook 123 miljoen megawattuur (oftewel de energie voor 7,3 miljoen huishoudens) en 5,6 miljard liter brandstof worden bespaard.

Transitie
Mooie cijfers, maar is dit niet een slag in de lucht? "Ik denk dat het realistische voorspellingen zijn", zegt topman Eelco Blok. "We moeten met zijn allen een transitie maken naar duurzame economische groei. IT-toepassingen kunnen daar een mooie rol in spelen."

Blok wijst op toepassingen in woningen. "Met IT kun je regelen dat de verlichting en de verwarming alleen aan staan als dat nodig is." Als een monteur iets in huis moet repareren, kan hij een kapot onderdeel ter plekke printen met zijn 3d-printer. "Dat scheelt een ritje om het onderdeel te halen, en daarmee CO2-uitstoot." Vanzelfsprekend ziet Blok ook mogelijkheden om het milieu te sparen via communicatiediensten. "Door betere toepassingen op afstand, is fysiek contact minder nodig, dus ook minder reistijd en uitstoot."

Besparing
KPN verwacht zelf veel energiebesparing van het LoRa-netwerk dat het bedrijf nu uitrolt. LoRa, dat staat voor LongRange, kan kleine hoeveelheden data versturen over grote afstanden zonder dat het veel energie kost. Dit vergemakkelijkt het gebruik van draadloze sensoren. In de landbouw kan IT er zo voor zorgen dat er alleen wordt bemest en besproeid als sensoren aangeven dat het daar tijd voor is. "Daarmee kun je een enorme besparing genereren."

Allemaal leuk en aardig die duurzaamheid, maar bedrijven zijn toch vooral te porren voor een nieuwe IT-toepassing als het geld oplevert? Blok: "Duurzaamheid en economische groei sluiten elkaar niet uit, dat laat dit rapport zien." Accenture schat in dat IT-toepassingen ook hogere omzetten opleveren.

Naar schatting gaat het om 12 miljard euro in de IT-sector. Elders gaat het om een omzetgroei van 37 miljard. Denk aan boeren die meer oogsten of winkeliers die hun markt via internet vergroten. Bedrijven kunnen ook fors besparen: 25 miljard, onder meer dankzij thuiswerken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden