KPN mag Duitse dochter verkopen

Brussel staat fusie van E-Plus en Telefónica toe. KPN terug bij af: alleen nog actief in Nederland en België.

De Europese Commissie heeft de verkoop van KPN's Duitse dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica goedgekeurd. De verkoop levert KPN 5 miljard euro op plus een aandeel van 20,5 procent in Telefonica Deutschland. Een deel van de opbrengst gebruikt KPN om zijn aandeelhouders weer dividend te betalen.

De verkoop was een jaar geleden al aangekondigd, maar moest nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. De Commissie bekijkt in dit soort gevallen vooral of de koper niet te machtig wordt. Door de aankoop van E-Plus daalt het aantal grote aanbieders van mobiele telefonie en aanverwante diensten in Duitsland van vier naar drie.

Telefonica gaat E-Plus samenvoegen met zijn Duitse dochter O2. Met E-Plus erbij is O2 (Telefonica Deutschland) op de Duitse mobiele-telecommarkt iets groter dan zijn twee voornaamste concurrenten Deutsche Telekom en Vodafone. E-Plus maakte de laatste jaren vooral naam als prijsvechter op de Duitse markt.

Om de macht van Telefonica Deutschland wat in te perken, heeft de Europese Commissie een aantal voorwaarden gesteld aan de koop. Telefonica zal daaraan voldoen. Zo moet het bedrijf een deel van zijn Duitse netwerkcapaciteit aan derden verkopen.

Met de verkoop van E-Plus heeft KPN zijn internationale ambities begraven. Het bedrijf is alleen nog actief in Nederland en België. KPN kocht E-Plus eind 1999, zo ongeveer op het hoogtepunt van de interneteuforie. KPN betaalde er circa 20 miljard euro voor. Het Nederlandse bedrijf krijgt er nu 5 miljard in cash voor terug. De waarde van het belang in Telefonica Deutschland dat KPN nu krijgt, werd vorig jaar geschat op zo'n 3,5 miljard. Al met al is de aankoop van E-Plus financieel gezien uitgelopen op een drama.

KPN gebruikt een deel van het binnengekomen geld voor de versterking van zijn balans. Een ander deel wordt gebruikt voor investeringen en een deel zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouders van KPN. KPN-topman Eelco Blok staakte ruim een jaar geleden de uitbetaling van dividend, omdat KPN hoge schulden had en veel geld moest investeren in het nieuwe glasvezelnet en het mobiele netwerk 4G. KPN gaf vorig jaar ook nieuwe aandelen uit. Bloks voorganger, Ad Scheepbouwer, had zijn aandeelhouders jarenlang juist verwend met hoge dividenduitkeringen.

KPN wil over het jaar 2014 een dividend van 7 cent per aandeel gaan uitkeren. Een derde deel daarvan wordt al in augustus aan de aandeelhouders overgemaakt. In 2015 wordt het dividend verhoogd, zo is althans het voornemen van de KPN-top.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden