KPN loost kwart van personeelsbestand

Duizenden banen weg, belgedrag klanten verandert

Totaal onverwacht schrapt KPN na jaren van reorganisaties nog eens vier- tot vijfduizend banen. Dat is bijna een kwart van het huidige personeelsbestand. De ingreep moet de kosten omlaag brengen nu de inkomsten dalen, onder meer door de opkomst van smartphones en sociale media.

De vakbonden zijn overvallen door de aankondiging van de kersverse topman Eelco Blok. "Er is iets volkomen verkeerd gegaan in de regie bij KPN", reageert bestuurder Joost van Herpen van Abvakabo FNV.

Het steekt hem dat hij en zijn collega's niet zoals gebruikelijk bij KPN van tevoren zijn ingelicht. De Abvakabo zal volgens hem geen gedwongen ontslagen accepteren. "Elk jaar zijn de winstcijfers nog gestegen."

De vakbonden willen ook niet geloven dat er zo drastisch gesneden moet worden in de organisatie alleen als gevolg van de technologische veranderingen.

"Het lijkt op paniekvoetbal", zegt Anselma Zwaagstra van CNV Publieke Zaak. "Ik begrijp niet dat je op basis van ontwikkelingen van twee maanden zo'n ingrijpend besluit neemt. Ik ken KPN als een goed bedrijf met knappe koppen die ontwikkelingen zien aankomen."

Maar volgens topman Blok, die nog maar twee weken geleden Ad Scheepbouwer opvolgde, zijn maatregelen noodzakelijk om de negatieve trend te keren en de activiteiten in Nederland 'robuuster' te maken.

Blok gaat snijden in de ondersteunende diensten. Hij wil 100 miljoen euro extra vrijmaken om te investeren in beter en sneller internet en een verbetering van het televisie-aanbod.

Het bedrijf gaf gisteren een winstwaarschuwing af. Eerder rekende KPN nog op een groei ten opzichte van vorig jaar, toen het bedrijfsresultaat lag op 5,5 miljard euro. Nu rekent Blok op ruim 5,3 miljard euro.

De tegenvaller is het gevolg van het snel veranderende gedrag van Nederlanders in het mobieletelefoonverkeer. De sociale media en smartphones met gratis applicaties zijn zeer geliefd en verdringen het meer traditionale bellen en sms'en, waarmee KPN geld verdient.

De Nederlandse markt is de belangrijkste voor KPN, waar het 70 procent van zijn inkomsten genereert. Ook in 2010 moest het bedrijf, dat ook in Duitsland en België actief is, zijn verwachtingen bijstellen.

Analisten spraken van een 'zeer ernstige winstwaarschuwing'. "De oorzaak: structurele veranderingen in de markt, die zich moeilijk laten inpassen", meent Victor Bareno van SNS Securities.

Topman Blok sluit gedwongen ontslagen niet uit. Maar de vakbonden willen eerst de cijfers en onderbouwing zien. Ze maken zich zorgen dat het bedrijf eerder kiest voor het behagen van aandeelhouders dan voor zijn medewerkers.

Het massaal uitbesteden van eenvoudig werk aan het buitenland maakt het er niet eenvoudiger op een bepaalde categorie werknemers aan een andere baan te helpen, waarschuwt vakbondsbestuurder Herpen. Volgens zijn CNV-collega heeft KPN geen vlees meer op de botten zodat natuurlijk verloop een oplossing kan bieden. "De afgelopen vijf jaar vloeiden jaarlijks tweeduizend mensen af en daar hadden we goede afspraken over. Eigenlijk dacht ik dat we aan het einde van dit proces waren gekomen."

KPN kreeg gisteren een forse klap op de beurs. Het aandeel verloor 8,3 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden