KPN gaat personeelsreductie twee jaar eerder doorvoeren

KPN Beeld ANP
KPNBeeld ANP

KPN schuift de geplande personeelsreductie van 4000 à 5000 banen 2 jaar naar voren. De reorganisatie zal waarschijnlijk eind 2013 zijn afgerond. Dat maakte het telecombedrijf dinsdag bekend bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers.

KPN zag in het afgelopen kwartaal, zoals verwacht, zowel de omzet als de winst dalen. 'De prestaties in het eerste kwartaal van het overgangsjaar 2012 zijn conform onze verwachtingen. De huidige financiële prestaties van het bedrijf zijn niet conform onze ambities op de middellange termijn', zei topman Eelco Blok.

De omzet daalde op jaarbasis met 1,4 procent tot 3,2 miljard euro. De daling is onder meer te wijten aan veranderend klantgedrag op de Nederlandse mobiele markt, in combinatie met sterke concurrentie.
Het resultaat (ebitda) nam met 13 procent af tot 1,1 miljard euro. De nettowinst daalde met 50 procent tot 288 miljoen euro. De winst werd gedrukt door versnelde investeringen van het bedrijf. KPN investeerde in het eerste kwartaal 460 miljoen euro 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Breedbandnetwerk
Het geld ging in Nederland onder meer naar de vernieuwing van het vaste breedbandnetwerk, het mobiele netwerk en in klantapparatuur voor interactieve televisie. In Duitsland en België werd geïnvesteerd in de uitrol van mobiele breedbandnetwerken.

In zowel België als Duitsland groeide de omzet met bijna 3 procent, tot respectievelijk 191 en 794 miljoen euro. De winstgevendheid nam in beide landen ook toe.

KPN verwacht dat de winstgevendheid en de kasstroom in de tweede helft van het jaar verbeteren, als gevolg van betere prestaties in Nederland. Het concern handhaaft daarom zijn verwachtingen voor 2012. Dit jaar wordt onder meer een resultaat (exclusief herstructureringslasten) van 4,7 à 4,9 miljard euro verwacht.
Als onderdeel van het besparingsprogramma wil het bedrijf in 2013 op het hoofdkantoor de kosten met 30 tot 40 procent verlagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden