KPN en Reggefiber steken 6 miljard in nationaal glasnet

Glasvezel (wikipedia)

De meeste huishoudens kunnen over zeven jaar zijn aangesloten op een glasvezelnet. Daar hoeft de overheid niets aan mee te betalen.

KPN en partner Reggefiber trekken 6 tot 7 miljard euro uit om vrijwel heel Nederland vóór 2015 aan te sluiten op een glasvezelnet. Deze week worden daarover akkoorden gesloten.

De miljardeninvestering is vooral nodig om glasvezelkabels in de grond te leggen en vormt dus een enorme opsteker voor de Nederlandse bouwsector. Die kampt met sterk teruglopende orders voor woning- en kantorenbouw.

KPN en Reggefiber besloten precies een jaar geleden te gaan samenwerken. In mei werd bekend dat KPN daarom een belang in Reggefiber wilde nemen. Maar de toestemming die daarvoor nodig was van de NMA, de Nederlandse Mededingingsautoriteit, bleef uit. En telecomwaakhond Opta kwam ook niet af met nieuwe beleidsregels voor het aan te leggen glasvezelnet. Daardoor hadden KPN en Reggefiber geen zekerheid dat hun miljardeninvestering over een paar jaar nog enig rendement zou opleveren.

In beide kwesties is nu een doorbraak bereikt. Een woordvoerster van de Opta bevestigt dat er „eind deze week nieuwe beleidsregels bekend worden gemaakt”.

De afgelopen tijd was bij tal van betrokkenen misnoegen te bespeuren over de moeizame procedures. Terwijl de overheid het modernste telecomnet ter wereld als het ware in de schoot krijgt geworpen, waren het Haagse molens die de komst ervan vertraagden. Waar telecombedrijven in het buitenland een miljardensteun van hun overheden vragen voor de aanleg van beperkte glasvezelnetten, willen KPN en Reggefiber namelijk geheel op eigen kosten zo goed als het hele land ’verglazen’.

De ambitie van KPN en Reggefiber om in vijf tot zeven jaar het grootste deel van het land van glasvezel te voorzien, zal Nederland weer terugbrengen in de top van de wereld van snel internet. Die positie ging de afgelopen jaren gaandeweg verloren omdat bijvoorbeeld Japan en Zuid-Korea, maar ook 'de Scandinavische landen al veel meer in de moderne glasvezelnetten investeerden.

De miljardeninvesteringen komen nu erg gelegen, gezien de ontslagen die door de financiële crisis in de bouwssector dreigen. Directeur Bert Nijboer van Reggefiber denkt dat vijf jaar voor de verglazing van het hele land iets te ambitieus zal blijken. Bovendien zal blijken, zo voorspelt hij, dat in sommige ’buitengebieden’ de aanleg van een glasvezelnet financieel niet verantwoord is. Bijvoorbeeld afgelegen boerderijen zullen waarschijnlijk een zo snel mogelijke draadloze verbinding met de rest van de wereld krijgen.

Aanvulling woensdagmiddag 12.45 uur:

Een lezeres wijst me erop dat ik de OPTA niet de credits geef die zij verdient. De beleidsregels die nu gepubliceerd gaan worden, stonden aanvankelijk pas voor volgend jaar op de rol. Maar omdat iedereen doordrongen raakte van het feit dat enige voortvarendheid in deze kwestie veel goeds zou kunnen betekenen, heeft de OPTA de procerdures versneld. De OPTA liet overigens zojuist weten dat het streven om de nieuwe regels eind deze week openbaar te maken, net niet gehaald gaat worden. Maandag zijn ze er 'heel zeker'.

Zie voor meer nieuws ook: Nederland ziet massaal het licht

(\N)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden