KPN en Fox ruziën over voetbal

betaal-tv | Fox zou willen dat KPN live-wedstrijden aan al zijn klanten doorgeeft, tegen meerprijs.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

KPN ligt in de clinch met betaalzender Fox Sports. De sportzender zou willen dat KPN de live-wedstrijden van eredivisie-voetbal doorgeeft aan alle klanten en daarvoor een paar euro extra kosten in rekening brengt. KPN weigert: "Niet iedereen wil dat. Het is dus niet in het belang van de KPN-klanten."

De voetbalcompetitie begint over ruim een week. De twee vechtende partijen hopen er dan uit te zijn. Mogelijk is er morgen al een oplossing, want dan wordt de uitspraak verwacht in een kort geding dat KPN heeft aangespannen tegen Fox. Het contract tussen Fox en KPN loopt tot 1 augustus. KPN eist dat de voorwaarden in het nieuwe contract dezelfde zijn als het huidige.

Nu rekent FoxSports voor wedstrijden van de eredivisie 17,50 euro per maand. Het gaat alleen om de live-uitzendingen, de samenvattingen zijn voor iedereen in de avonduren gratis bij de NOS te zien.

Nu het contract afloopt, zou Fox het telecombedrijf opdringen om aan alle klanten van KPN de wedstrijden door te geven, zegt een woordvoerder van KPN.

Frank Rutten, directeur van Fox Sports ontkent dat KPN de wedstrijden aan alle klanten moet aanbieden. "Het is één van de opties. Het is stemmingmakerij. KPN zegt: wij hebben liever de oude voorwaarden. Dat kan niet, want het contract loopt af. Wij onderhandelen over iets nieuws en er liggen diverse mogelijkheden op tafel." Eén daarvan is ook dat de wedstrijden alleen worden doorgegeven aan abonnees die daarvoor kiezen, zegt Rutten.

Fox onderhandelt ook met andere telecomaanbieders, zoals Tele2, Caiway en Delta. De bedrijven hebben de impasse in de gesprekken voorgelegd aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die waakt over de goede concurrentieverhoudingen en belangen van consumenten.

undefined

Vodafone

Vodafone is voor zover bekend de enige aanbieder die wel akkoord is gegaan met de nieuwe voorwaarden van Fox Sports, en biedt voetbal aan alle klanten tegen een hogere prijs.

Ziggo zit in een uitzonderingspositie. Het contract met deze aanbieder loopt nog door. Daarom kan Ziggo de voetbalwedstijden doorgeven onder de oude regels, namelijk alleen aan klanten die ervoor hebben gekozen bij Fox Sports een speciaal abonnement af te sluiten.

Het bedrijf liet gisteren aan het ANP weten ook tegen het plan van Fox te zijn om live-voetbalwedstrijden aan alle klanten door te geven en daarvoor extra geld te vragen.

"Het is principieel onjuist dat 7 miljoen huishoudens de verliezen moeten opvangen van een organisatie als Fox Sports", zegt een woordvoerder van Ziggo.

undefined

KPN ziet omzet verder krimpen

De omzet van KPN is in het tweede kwartaal gedaald. Zowel zakelijke klanten als particulieren kochten minder. De omzet zakte 4 procent, naar 1,7 miljard euro.

De sterkste daling deed zich weer voor op de al lange tijd krimpende zakelijke markt. Daar slonken de opbrengsten met bijna 6 procent. De verkopen op de consumentenmarkt leverden 1 procent minder op dan een jaar eerder. Op de consumentenmarkt boekte KPN wel succes met verkoop van bundels van vaste en mobiele diensten.

KPN strikte vorig kwartaal verder per saldo onder meer 15.000 nieuwe breedbandklanten en 23.000 nieuwe mobiele bellers. Daar stonden echter dalende inkomsten uit het telefoonverkeer en een lagere verkoop van toestellen tegenover.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden