KPN doet rustig aan met glasvezel

Staatssecretaris Heemskerk laat een werkgroep over de aanleg van een nieuw breedbandnet adviseren. (ANP)

KPN denkt dat over tien jaar 30 tot 60 procent van de Nederlandse huishoudens op glasvezel zal zijn aangesloten. Voor 2012 mikt het bedrijf op 10 procent, zo'n 700.000 abonnees.

Met die vanochtend ontvouwde plannen toont het telecombedrijf zich niet erg ambitieus. In sommige landen is het glasnet nu al in ongeveer de helft van de woningen aanwezig of wordt daar naarstig aan gewerkt. De aanpak van KPN betekent dat Nederland de komende jaren snel terrein gaat verliezen als koploper bij snelle internetverbindingen.

Baptiest Coopmans, lid van de raad van bestuur van KPN, liet vanochtend nog wel een mogelijkheid open om de aanleg van een nationaal glasvezelnet te versnellen. Daarvoor zouden zich dan wel partners bij KPN moeten melden, zoals woningbouwverenigingen, gemeenten, provincies of lokale banken.

Een remmende factor blijkt de financiering te zijn. KPN wil hoe dan ook de uitgaven aan het nieuwe net bescheiden houden, zo maakte Coopmans duidelijk. Anders vreest het telecomconcern opstandige aandeelhouders die het bedrijf in moeilijkheden zouden kunnen brengen, zo viel uit zijn woorden op te maken.

Op zich heeft KPN na een moeizame start positieve ervaringen met glasvezelnetten. In vijf proefsteden blijkt dat klanten die zijn aangesloten, binnen een jaar ook daadwerkelijk abonnee willen worden van de diensten op het net. Veel hogere internetsnelheden en een betere kwaliteit van tv-beelden zijn de belangrijkste argumenten daarvoor.

Als klanten overstappen, nemen ze meestal meteen drie diensten af: internet, telefonie en tv. Vooral dat laatste is een groeikans voor KPN omdat het bedrijf op zijn oude koperen kabels niet goed kan concurreren met het tv-aanbod van kabelbedrijven als Ziggo en UPC. Een glasvezelabonnee levert door die drie diensten per jaar gemiddeld al gauw 100 euro meer omzet op aan KPN dan een abonnee op het kopernet, omzet die het afsnoept van de kabelbedrijven.

KPN gaat ondertussen nog 50 miljoen euro investeren in het oude kopernet, om ook daar al iets sneller internet en vooral meer (hd)tv-kanalen mogelijk te maken. Halverwege volgend jaar moet 80 procent van Nederland daar al gebruik van kunnen maken. Dit zogeheten VDSL is met een downloadsnelheid van maximaal 50 megabit per seconde echter veel trager dan de 100 megabit die Ziggo en UPC nu al bieden.

Inmiddels hebben in Nederland 460.000 huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Hoeveel daarvan al abonnee van een of meer diensten zijn is niet duidelijk. De afgelopen twee jaar blijkt de aanleg van kabels (door partner Reggefiber) al wel goed te zijn gegaan. Maar het daadwerkelijk aansluiten van de apparatuur in de huizen op het glasnet was een probleem. Dat lijkt nu ondercontrole, waardoor KPN de komende tijd vooral gaat inzetten op het werven van abonnees onder huishoudens die al glasvezel in hun meterkast hebben.

Tot eind 2012 wil het bedrijf samen met Reggefiber nog 600 tot 800 duizend woningen aansluiten op het glasnet. Dat zouden dan in totaal 1,1 tot 1,3 miljoen aangesloten woningen zijn, zo'n 15 tot 20 procent van alle huishoudens in Nederland. Ter vergelijking: in Japan en Zuid-Korea is nu al meer dan de helft van het land aangesloten op glasvezel, en Australie - veel dunner bevolkt dan Nederland en dus kostbaarder om te 'verglazen' - gaat de komende jaren een nationaal glasnet aanleggen. En in Hong-Kong laten ze ook al zien dat voor de abonnee glasvezel heel goedkoop kan zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden